Spring naar de content

Geen hoofddoekjes op school!

Nadat religieuze symbolen in de klaslokalen van Frankrijk zijn verboden, wil het hoofddoekjesdebat in Nederland maar niet op gang komen. De tolerantie is hier namelijk grenzeloos - zelfs tegenover weinig verlichte principes. Er zijn redenen genoeg om het Franse voorbeeld te volgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Fleur Jurgens

In Frankrijk is de kogel eindelijk door de kerk. Er is een hoofddoekverbod op openbare scholen afgekondigd door de president. Door voortaan opzichtige religieuze symbolen als keppeltjes, kruizen en haarbedekkingen uit het klaslokaal te weren, is er misschien minder reden voor wrijving tussen jongeren van verschillende gezindten.

De multiculturele samenleving komt ook in Frankrijk de laatste tijd steeds meer onder druk te staan. In Parijse banlieues durven meisjes al niet meer zonder hoofddoek de straat op, laat staan met make-up of korte rokken, omdat zedenprekende jongens (veelal hun eigen broers) hen dan voor 'hoer' uitmaken. "De Republiek kan niet doof blijven voor de hulpkreten van deze jonge vrouwen," schrijft de commissie-Stasi, de Franse commissie van wijzen die zich over de hoofddoekkwestie en het Franse integratiebeleid van de laatste jaren moest buigen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap