Spring naar de content
bron: anp

Een conservatief op de barricade

Babyboomers krijgen dezer dagen overal de schuld van. Nu meent filosoof Paul Cliteur dat ze zelfs de rechtstaat in gevaar brengen. Moeten we terug naar af? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Emma Brunt

De titel zegt het al: dit is een schotschrift, een boek met een strijdlustig programma. Wel een chic schotschrift overigens, want Paul Cliteur - de schrijver van Tegen de decadentie - maakt zich onmiskenbaar kwaad, maar doet dat steeds uiterst beschaafd. Dat strookt natuurlijk ook met zijn boodschap, want Cliteur wil terug naar de geciviliseerde beginselen van de Verlichting. En om dat te bereiken daagt hij al diegenen uit die volgens hem bezig zijn dit kostbare erfgoed te verkwanselen. Hij wil gráág met ze in debat over de grondslagen van onze democratische rechtstaat, en over de erosie waaraan die volgens hem onderhevig is. 

Dat veronderstelde 'verval' doet al met-een zijn intrede in het voorwoord, als de auteur verwijst naar een kolossaal schilderij van Thomas Couture, uit 1837, waarop een Romeinse bras-en slemppartij staat afgebeeld: een vermoeide courtisane staart lusteloos voor zich uit, terwijl het haar omringende gezelschap van schaars geklede patriciërs zwelgt in voedsel en drank. Een pakkend beeld, dat zeker, al kan ik niet zeggen dat het mij onmiddellijk deed denken aan brave bestuurders als Jacques Wallage, Job Cohen, Jan Peter Balkenende en Piet Hein Donner - om maar een paar van Cliteurs favoriete bêtes noires te noemen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap