Spring naar de content

Jaarlijkse ledencontributie Hodie mihi, cras tibi

‘Juliana bedankt!’ Zo klonk het 24 jaar geleden uit de keel van Willy Alberti in het televisieprogramma Telebingo van Mies Bouwman.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Dat waren nog eens tijden! Willy Alberti, Mies Bouwman en koningin Juliana regeerden het land, en met de stem van prins Bernhard maakte André van Duin een parodie op het eerbetoon aan onze scheidende vorstin (“Willy Alberti, bedankt – ook namens mijn vrouw”).

Nu is de grootmoeder aller Nederlanders er echt niet meer. Want dat is het beeld dat in alle deemoedige terugblikken overheerste: Juliana als een lief grootje dat soms een beetje gek kon doen. Gewoner dan zij kon niet. “Een vorstin die paste bij gezellig Nederland.” Of zoals Willem Oltmans het verwoordde: “Al kwam ze in een V&D-jurkje uit de helikopter zetten, je zag van een kilometer afstand dat ze een koningin was.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Je ziet de hele koninklijke familie al na de begrafenis in het uitvaartcentrum staan, ware het niet dat prinses Juliana wordt bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft, waar ook de Vader des Vaderlands ligt begraven. Dus dat zal wel iets anders worden dan koffie met cake.

Bovendien, zo’n staatsbegrafenis kost de Oranjes natuurlijk geen cent: betalen blijft iets voor écht gewone mensen. En die zullen tot hun dood met prijsstijgingen geconfronteerd blijven. Daarvan getuigt de inzending van deze week, over de illustere Haagse uitvaartstichting Hodie mihi, cras tibi (‘Heden ik, morgen gij’), waar de jaarlijkse ledencontributie van één gulden is verhoogd naar één euro.

Jaarlijkse ledencontributie Hodie mihi, cras tibi:

1998: ƒ1,-
2000: ƒ1,-
2004: €1,-

Prijsstijging: 120%

Onderwerpen