Spring naar de content

Het Opiniejournaal: Enquêtes

Op vrijdag 23 april meldt het Journaal van acht uur dat het kabinet het eens is geworden over een ‘ongekend hard pakket aan maatregelen’ om de integratie van allochtonen te bevorderen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Henry Sturman

Het Journaal ziet natuurlijk niets in deze aanpak, maar kan dat moeilijk expliciet zeggen. De oplossing? Een enquête die moet bewijzen dat hard rechts beleid in Rotterdam niet heeft gewerkt. En hoofdredacteur Hans Laroes had onlangs nog wel beloofd voortaan op te passen met vage onderzoeken.

Sacha de Boer slaagt er niet eens in de resultaten correct samen te vatten: “Volgens meer dan de helft van de Rotterdammers zijn de politieke beloftes niet nagekomen, is de veiligheid niet toegenomen en de integratie niet verbeterd.” Slechts één van deze drie claims is correct. De helft van de ondervraagden (dus niet meer dan de helft) vindt dat de politieke beloftes niet zijn nagekomen. En 48 procent (dus minder dan de helft) vindt Rotterdam niet veiliger (wel vindt 54 procent de eigen buurt niet veiliger).

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Het idee dat je enige conclusies kunt verbinden aan dit soort enquêtes is onzinnig. Gaat Marjon de Hond voortaan ook de temperatuur meten door mensen te vragen of ze het gevoel hebben dat het warmer is dan gisteren? Het Journaal had echte feiten moeten noemen, zoals dat het aantal winkeldiefstallen in het centrum van Rotterdam in 2003 daalde met 34 procent en het aantal gevallen van straatroof met 42 procent (bron: Stadskrant Rotterdam). Maar ja, die boodschap is natuurlijk niet gewenst.

Onderwerpen