Spring naar de content

Hoe verschillen wij Nederlander van de Noren op de werkvloer?

We staan er niet altijd bij stil, maar er zijn aanzienlijke culturele verschillen tussen de Noren en de Nederlanders, vooral als het gaat om de werkomgeving en de manier van communiceren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Ondanks het feit dat we vaak denken op veel vlakken overeen te komen, blijkt dit, als het gaat om werk, toch niet altijd het geval te zijn. Hoe dit precies zit en welke verschillen er precies zijn, hebben we voor je uitgezocht en delen we in dit artikel met je. Vooral voor de mensen die veel zaken doen met Noorwegen kan dit enorm waardevol zijn in de benadering van bijvoorbeeld een zakenrelatie in dat land.

Flexibiliteit in werk- en privébalans

Een van de eerste opvallende verschillen tussen Nederlanders en Noren is de benadering van flexibiliteit en de balans tussen werk en privé. Nederlanders staan bekend om hun flexibele werkhouding en de nadruk die ze leggen op een goede werk- en privébalans. Dit betekent dat ze over het algemeen bereid zijn om buiten de normale kantooruren te werken, maar ook belang hechten aan voldoende vrije tijd en leuke dingen te doen voor zichzelf of het gezin. In tegenstelling tot Nederlanders hebben Noren vaak strikte werktijden en hechten ze veel waarde aan hun vrije tijd. Ze zijn minder geneigd om buiten werktijd e-mails te beantwoorden of zich bezig te houden met werkgerelateerde zaken. Dit kan soms leiden tot communicatieproblemen en zelfs frustraties tussen Nederlandse en Noorse collega’s wanneer ze samenwerken. Toch hebben we dit wel te respecteren en is er, zoals de Noren zeggen, ‘morgen weer een dag’.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Hiërarchie en besluitvorming

Een ander verschil tussen Nederlanders en Noren is de benadering van hiërarchie en besluitvorming op de werkvloer. Nederlandse werkculturen staan bekend om hun informele en vlakke hiërarchie, waarin iedereen wordt aangemoedigd om hun mening te geven en deel te nemen aan het besluitvormingsproces. Het concept van ‘gelijkheid’ speelt hierbij een belangrijke rol. Zo is het in Nederland niet gek om je leidinggevende bij voornaam te noemen en gewoon met je/jij te spreken. Dit is in Kristiansand Noorwegen dus wel anders. Aan de andere kant hechten Noren namelijk wel veel waarde aan formele hiërarchie en respect voor autoriteit. Besluitvorming vindt vaak plaats op hogere niveaus in de organisatie en er wordt van medewerkers verwacht dat ze orders opvolgen zonder al te veel vragen te stellen. Deze cultuurkloof kan soms spanningen veroorzaken tussen Nederlanders en Noren die samenwerken, vooral wanneer er meningsverschillen zijn over hoe dingen moeten worden gedaan. Zo kan het zijn dat degene waar jij vanuit Nederland contact mee hebt, helemaal niet beslissingsbevoegd is, waardoor alles veel langer duurt.

Manier van communicatie

Wij Nederlanders staan er vaak om bekend dat we direct zijn en daarmee ook snel bot overkomen. Nu bedoelen we dit niet altijd zo, maar ervaren veel andere landen waarmee we praten dit wel zo. Hetzelfde geldt voor de Noren. Stel dat je als Nederlander in één van de vele Kristiansand winkels in het centrum van de stad loopt en je stapt ergens binnen, dan zullen ze je eerst rustig laten rondkijken en zich vooral heel nederig opstellen. In Nederland is dit wel anders en zijn we veel rechter voor onze raap, iets wat niet altijd wordt gewaardeerd. Het is dus als Nederland wel belangrijk dat je hier rekening mee houdt op het moment dat je zaken doet met een land als Noorwegen, België of ander land met een soortgelijke manier van communiceren.