Spring naar de content

HP/De Tijd malicieus?

Wie ook tot onze vrienden behoren, Folkert Jensma ­- hoofdredacteur van NRC Handelsblad ­- zit er in ieder geval niet bij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Henk Steenhuis

In een interview met het vakblad 'De Journalist' ventileerde hij zijn woede over de manier waarop HP/De Tijd over zijn krant bericht. "Ze hanteren een Fortuyn-achtige agenda om journalistiek te bedrijven," zegt hij. "Ze spelen in op die sentimenten. De manier waarop HP/De Tijd naar ons kijkt, is malicieus en rancuneus.

Het zou makkelijk zijn om te zeggen dat Jensma spoken ziet. De afgelopen twee jaar heeft HP/De Tijd maar twee keer een artikel over zijn krant gepubliceerd. En hoewel die behoorlijk kritisch waren, lijkt dit niet echt op een hetze. Toch zit er wel iets in Jensma's observatie. Want ook in artikelen die de krant helemaal niet als onderwerp hebben, wordt vaak naar NRC Handelsblad verwezen of eruit geciteerd. En dan hebben we het hier vooral over onderwerpen die inderdaad door Pim Fortuyn bespreekbaar of actueel zijn geworden: het migrantenprobleem, de toekomst van de verzorgingsstaat of het verband tussen dierenactivisme en geweld. En het is waar: in die context wordt NRC Handelsblad gewoonlijk neergezet als onderdeel van een groot maatschappelijk probleem. Het klopt dus dat HP/De Tijd doorgaans weinig vleiend schrijft over Jensma's krant

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen