Haarlemmerolie
In 'Erasmus en het poldermodel' onderneemt Herman Pleij een poging om de Nederlandse 'mentaliteit' in kaart te brengen. Maar dat is een schimmig begrip.
Wat is een 'mentaliteit' eigenlijk? Die van ‘ons' bijvoorbeeld, van de mensen die in Nederland geboren en getogen zijn, en er niet nog een tweede paspoort op na houden dat verwijst naar een ánder oriëntatiepunt: de geboortegrond van mediterrane ouders? Voelen wij ons inderdaad 'Nederlander', in hart en nieren zelfs, in merg en botten, met enige liefde en overtuiging, en zo ja, wat is dat dan voor gevoel?
Sinds Pim Fortuyn zijn stem verhief om de multiculturele samenleving failliet te verklaren, is iedereen ervan overtuigd dat er efficiënter geïntegreerd en ingeburgerd moet worden, maar niemand is er nog in geslaagd om aan te geven wat de nieuwkomers dan zo nodig zouden moeten weten. Goed, je kunt ze iets bijbrengen over onze Grondwet en democratische staatsinrichting, je kunt ze wellicht dwingen om vloeiend Nederlands te leren spreken, en je kunt ze ook nog wat vertellen over de Tweede Wereldoorlog en Anne Frank, maar verder? Moet je ze lastig vallen met dubieuze weetjes over de Batavieren, u weet wel, die harige types die bij Lobith ons land zouden zijn binnen gekomen, of over de Hoekse en Kabeljauwse twisten? Deugt het pas als ze zeehelden als Piet Hein en Michiel de Ruyter kunnen plaatsen in de tijd, of boren we liever het artistieke erfgoed aan in de persoon van Rembrandt of Vermeer? En dan zwijg ik nog maar discreet over notoir geboefte als Jan Pieterszoon Coen en Van Heutsz.
Paywall
Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.
Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.
Kies een lidmaatschap