Spring naar de content

De dag dat het zwijn onderweg was

Reconstructie van donderdag 9 mei 1940, de dag voor de inval. Die begon in de ochtend van de tiende mei, om 3.55 uur, met de eerste Duitse bombardementen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Peter Hoomans

Het is 02.07 uur. In Londen neemt Paul Rijkens, de Nederlandse president van Unilever, de telefoon op. Aan de lijn is het Britse parlementslid Davies. Hij is in gezelschap van Winston Churchill en Lord Beaverbrook, die aanwijzingen uit Amerika hebben ontvangen dat de Duitsers vannacht Nederland zullen binnenvallen. Omdat het Foreign Office zegt van niets te weten, vraagt Davies Rijkens of hij wil uitzoeken of de informatie klopt. Rijkens belt vervolgens de Nederlandse ambassadeur, Michiels van Verduynen, uit bed. De jonkheer is 'not pleased', maar neemt toch contact op met Buitenlandse Zaken in Den Haag. Even later wordt Rijkens weer gebeld. Het is Michiels van Verduynen, die hem geërgerd meedeelt: "Ik heb Buitenlandse Zaken in Den Haag aan de telefoon gehad. Er is niets aan de hand. Men begrijpt niet hoe je aan het verhaal komt!" 

07.00 Weersverwachting van het KNMI: zonnig en droog, met een maximum van 20 graden in het zuiden van het land. Aan de kust en in het noorden koeler, maar met temperaturen van rond de veertien graden warm voor de tijd van het jaar. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap