Spring naar de content

Los van de oorlog

Talloze mensen worden behandeld omdat hun ouders of grootouders een trauma overhielden aan de oorlog. Terecht? 'Die patiënten zijn de uitzonderingen op de regel.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

Hij is niet iemand die de media opzoekt om zijn werk wereldkundig te maken. "U heeft vast goed moeten zoeken op internet," zegt hij tegen de verslaggever. En dat klopt. Rien van IJzendoorn, hoogleraar gezinspedagogiek aan de Universiteit Leiden, stond vorig jaar niettemin even in de schijnwerpers toen hij de prestigieuze Spinozapremie ontving: anderhalf miljoen euro, vrijelijk te besteden aan onderzoek. Het juryrapport noemde hem 'een voortreffelijke wetenschapper van wereldklasse'. 

IJdelheid is hem vreemd, zo lijkt het wel. "Het liefst communiceer ik over mijn onderzoek op de wetenschappelijke podia," zegt hij. En dáár bleef vorig jaar dan ook de uitkomst van de studie steken waarin hij aantoont dat oorlogstrauma's doorgaans niet van de ene op de andere generatie worden overgedragen. Een zeer opvallende conclusie, maar het bleef oorverdovend stil in de lekenpers. Eén artikel in het universiteitsblad, dat was het zo ongeveer. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap