Spring naar de content

Feestje voor Beatrix

Het was een gezellig Oranjefeestje, eind vorige week in Groningen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Ter gelegenheid van het zilveren jubileum van koningin Beatrix organiseerde de universiteit een tweedaags congres, met als thema De Nederlandse constitutionele monarchie in een veranderend Europa. Dat klinkt ontzettend braaf, en dat was het ook. 

Een lange rij sprekers, uit academische en overheids-hoek, sprak zalvende woorden over de verdiensten van het koningshuis in het algemeen en die van Beatrix in het bijzonder. Paul Schnabel van het Sociaal en Cultureel Planbureau haalde alle kranten met de geruststellende mededeling dat de meerderheid van de Nederlanders de monarchie helemaal ziet zitten. 

Veel kritiek uit wetenschappelijke hoek kreeg de monarchie niet te verwerken. Niet vreemd, want er stond slechts één republikeins spreker op de lijst: de historicus Herman von der Dunk. “We hebben er niet echt naar gekeken,” aldus een woordvoerder van de universiteit. “Het criterium was vooral de diversiteit aan wetenschappelijke disciplines Maar het was zeker niet de bedoeling om er een aaneenschakeling van loftuitingen van te maken.” 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Dat werd het wel, sneert Hans van den Bergh, woordvoerder van het Republikeins Genootschap. “Het is één groot hielengelik geworden. Ik beloof u: in ons blad De Republikein kom ik er op terug…”