Spring naar de content

Brieven

De redactie verwelkomt ingezonden brieven, maar behoudt zich het recht voor deze te redigeren. Vermeld altijd uw adres, ook wanneer u e-mailt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Theo van Gogh

Na het artikel ‘Theo, de buurman’ gelezen te hebben, weet ik dat 2 november een dag van grote ergernis zal worden (HP/De Tijd, 28 oktober). Juist voor de mensen uit de straat waar Theo woonde, die op vertederende manier hun herinneringen aan hem verwoorden. Eerlijk en zonder opsmuk. 2 november zal niet de boeken ingaan als dag van normen en waarden met politici die hun ‘integere’ mening zullen geven over het gebeurde. Triest dat dit maar door zal blijven gaan; plaatsvervangende schaamte krijg ik ervan. Vrijheid van meningsuiting wordt in dit land op slinkse wijze de mond gesnoerd. Theo, bedankt voor je mening die mij soms kwaad maakte, maar andere keren sloeg je de spijker op zijn kop. Jammer dat je niet meer in je buurtje als buur aanwezig zal zijn, belangstellend en hulpvaardig, terwijl je daar nooit mee te koop hebt gelopen. De boven ons gestelden zouden wat dat betreft een voorbeeld aan je kunnen nemen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Rowin Parlevliet, Wassenaar

Theo van Gogh (2)

Laat mij de eerste zijn om af te dingen op de door u mij toegedichte onbaatzuchtigheid: Theo van Gogh betaalde alle kosten en meer die zijn website De Gezonde Roker met zich meebracht.

Karel Gabler, Amsterdam

Theo van Gogh (3)

In uw stuk ‘Nederland zonder Theo van Gogh’ zijn de geïnterviewde opiniemakers het er redelijk over eens dat de vrijheid van meningsuiting sinds ‘2-11’ wel degelijk is aangetast. Onvermeld blijft echter wat men daaraan denkt te gaan doen. Geen van deze opiniemakers lijkt ook maar een seconde de indruk te willen wekken dat hij zich geroepen voelt om de dreiging van de fascistoïde islam op zijn ‘Van Goghs’ aan te pakken — dus gewoon schrijven waar het op staat, zonder rekening te houden met gevoeligheden. 

Op zich is dat begrijpelijk in een land als Nederland, waar zulke mensen op zijn best zijn overgeleverd aan de vijandige en opruiende Ilya Ehrenburgs van de Linkse Kerk (zie de moord op Fortuyn), en op zijn slechtst aan extremistische moslims die de klok ergens hebben horen luiden en die verder niet willen weten waar de klepel hangt.

Het is aan eenieder om zelf te bepalen of men wel of niet in de bres wil springen voor de vrijheid van meningsuiting, maar soms word je gewoon aangewezen door de omstandigheden. Het was in dit licht beschouwd interessant geweest om te lezen wat Gijs van de Westelaken had te melden. Deze man, die sinds Theo’s dood

pertinent en consequent weigert om de film Submission te laten vertonen (met elke keer weer een ander excuus), is wat mij betreft de personificatie van de lafheid in Nederland. Stel dat Submission een boek was geweest en geen film, had uitgever Van de Westelaken na de moord op Theo dan alle boeken teruggetrokken uit de handel en ze stilletjes ergens verbrand? Vast wel, maar waarom wordt deze man daar niet op aangesproken door deze opiniemakers? Hij is tenslotte geen moslim, dus enige durf en vastberadenheid was hier op zijn plaats geweest.

Clifford Cremer, Amsterdam

Vogelgriep

Mark Traa vindt dat we de adviezen van virologen over vogelpest serieus moeten nemen (HP/De Tijd, 21 oktober). Over de huidige situatie heb ik te weinig informatie voor een afgewogen oordeel, maar eerdere adviezen leken mij vrij nutteloos. In 2003 moesten we kippen met uitloop binnen houden, hobbydieren en biologische kippen doden, trekvogels in de gaten houden. In 2005 moesten we kippen, al voor de vondsten in Oost-Europa, ophokken, met alle negatieve gevolgen van dien.

De geschiedenis lijkt mij gelijk te geven. 1. Kippen met uitloop bleken in staat om een goedaardig griepvirus zelfstandig het hoofd te bieden (Uithuizermede). Bij kippen zonder uitloop daarentegen veranderde een goedaardige vogelgriep in een kwaadaardige vogelpest (Canada). Vogelpest kwam in Nederland het meest voor onder kippen die niet naar buiten mochten. 2. Afgezien van een enkele besmetting vanuit de pluimveehouderij kwam er onder hobbykippen geen vogelpest voor. 3. Onder biologische kippen kwam vogelpest al heIemaal niet voor. 4. Ook onder wilde vogels kwam geen vogelpest voor. De voorloper van onze vogelpestepidemie is vrijwel zeker met vleeskalkoenen uit Italië geïmporteerd. 5. Trekvogels hebben tot nu toe geen vogelpest naar Nederland gebracht.

Effectievere adviezen leken en lijken mij: 1. Controleer transporten en reizigers grondiger. 2. Vaccineer alle kippen. 3. Als dat echt niet kan, vaccineer dan minstens de hobbydieren, beperk contacten tussen bedrijven, maak bedrijven kleiner, fokkippen met een beter immuunsysteem en behandel kippen beter zodat ze goedaardige griep aankunnen. lk wil hieraan toevoegen: 4. Help Azië bij de bestrijding van H5N1-varkens.

Jeroen van Rooijen, Wageningen

Islam

Geert Wilders stelt dat de islam intrinsiek gewelddadig is (HP/De Tijd, 28 oktober). lk ben het hiermee oneens. In de koran staat duidelijk dat je niet-gelovigen rechtmatig moet behandelen omdat God van de rechtmatigen houdt (Q. 60:8) en dat je mensen niet mag dwingen tot een bepaald geloof want: “Er is geen dwang in de godsdienst.” (Q. 2:256) Wél staat er iets geschreven dat je jezelf moet verdedigen tegen degenen ‘die u in de godsdienst bestreden hebben en u hebben uitgedreven uit uw woningen en medegewerkt tot uw uitdrijving’ (Q. 60:9), maar zelfs dén staat er: ‘maar overschrijdt niet de maat’, want ‘God bemint niet hen die de maat overschrijden’ (beide Q. 2290). Dit is duidelijk gesteld als zelfverdediging en alleen zolang iemand je het onmogelijk maakt je geloof uit te oefenen. Want ook staat er: “En indien zij dan ophouden dan zij er geen vijandschap dan tegen de onrechtdoeners” (Q. 2•.193). Maar dit gaat specifiek over als er fysiek tegen moslims gestreden wordt. Als er alleen maar de draak wordt gestoken met moslims is de oplossing heel beschaafd: “Zit dan niet samen met hen neer totdat zij zich in een gesprek begeven over andere zaken” (Q. 4.140).

lk wilde alleen even reageren omdat het lijkt alsof alleen terroristen en mensen die de islam zien als een gewelddadig geloof in de media een kans krijgen. lk vind het erg jammer dat mensen die een heel andere islam aanhangen, nauwelijks een podium krijgen.

Murat Kilicarslan, Hilversum

Trouwen (2)

Het artikel over dwanghuwelijken (HP/De Tijd, 23 september) heeft me verbaasd: waar bemoeit de regering zich mee? Een dwanghuwelijk is een ritus van de islam. Moet men de moslims dan ook verbieden om vijf keer per dag te bidden? Hebben wij hier niet de vrijheid van meningsuiting? Trouwens, worden er in de Nederlandse cultuur ook geen dwanghuwelijken gesloten als de vrouw in kwestie zwanger is voor het huwelijk? Laten wij toch eerbied hebben voor andere cultuuruitingen.

Lily van Dieren, Den Bosch

Schoolplein (2)

Complimenten met uw artikel waarmee het internetpesten bij veel ouders hopelijk meteen op de kaart staat. In het artikel geven leerkrachten en leerlingen voorbeelden van hoe het treiteren via internet er aan toe gaat. Een beetje snel zappende lezer zou kunnen denken dat het alleen via het programma MSN kan. Nee dus. Cyberpesten loopt langs alle kanalen die kinderen, jongeren (maar ook volwassenen — er zijn gevallen bekend van cyberpestende conciërges en leerkrachten) gebruiken om met een ander te communiceren. Dus ook: e-mail, chatboxen en niet te vergeten per sms. Het artikel laat helaas een schouderophalende indruk achter. Alsof er helemaal niets en nooit iets aan te doen is. Er wordt terloops de blokkeerknop genoemd, dat een middel kan zijn om het pesten vooralsnog technisch te stoppen. Kinderen hebben de steun, hulp en begeleiding nodig van hun opvoeders. Ook al betreft het hier internet en mobieltje, kinderen blijven hun ouders en leerkrachten nodig hebben. Zij moeten als de wiedeweerga aan de gang.

Het artikel zou volledig zijn geweest als er doorverwijsmogelijkheden waren genoemd. Diverse organisaties bieden ouderavonden, waaronder ondergetekenden. Er zijn boeken te lezen. Er zijn websites te bekijken. Ouders en leerkrachten moeten allereerst de kloof tussen hen en hun kind of leerling met betrekking tot de MSN- en sms-wereld verkleinen. Ze horen kennis op te doen: deskundigheidsbevordering dus. En bovenal: ervoor zorgen dat internet- en mobielgebruik een normaal gespreksonderwerp wordt, waarover tussen de aardappelen en couscous aan de eettafel gepraat wordt. Dan wordt het voor (gepeste, maar ook pestende) kinderen heel wat gemakkelijker om hulp te zoeken. Natuurlijk is pesten van alle tijden, maar als uit onderzoek blijkt dat slechts dertien procent van de MSN’ende kinderen de blokkeerknop weet te vinden, blijkt dat kinderen kennis en vaardigheden nodig hebben. Zodat ze zichzelf enigszins weten te beschermen.

Bamber Delver, algemeen directeur www.kinderconsument.nl, stichting De Kinderconsument, Alkmaar

Mei Li Vos

Wanneer stopt mevrouw Mei Li Vos (HP/ De Tijd, 14 oktober) van de alternatieve vakbond nu eindelijk eens met het generaliseren van de babyboomers? Mag ik haar erop wijzen dat slechts een heel klein deel tot de ‘rijkere ouderen’ behoort en dat het overgrote deel van mijn generatie wel degelijk op achttienjarige leeftijd of soms nog jonger al aan het werk was? Deze mensen hebben hun leven lang premies betaald voor hun ouders uit solidariteit, en terecht. Net zo goed als wij meebetalen aan de voorzieningen voor jongere generaties met kinderen. Iets waarvan wij helaas in onze tijd nog geen profijt mochten hebben.

Wij zullen het in de meeste gevallen straks moeten doen met AOW en één pensioen, terwijl de meeste jongeren financieel in het voordeel zijn met een dubbel pensioen. Maar volgens mevrouw Vos hebben wij tien jaar over onze studie gedaan, en het wordt hoog tijd dat ze door gaat krijgen dat dit maar heel weinig mensen van onze generatie betreft.

lk wil en moet nog best een aantal jaren werken, alhoewel ik er al bijna veertig op heb zitten. Maar ik vrees dat door jongere generaties, die onder andere hun eigen vakbond oprichten en nieuwe regels willen gaan opstellen, de tot nu toe gebruikelijke solidariteit in de toekomst onzeker wordt.

Rien van der Laan, Nieuw-Vennep

Jane Austen

In ‘Rede en romantiek’ schrijft Beatrijs Ritsema dat het door Elizabeth afgewezen huwelijksaanzoek van Mr. Collins (de achterneef) wordt aangenomen door een andere zuster (HP/De Tijd, 4 november). Dit is niet juist. In het boek, de sublieme miniserie van de BBC en ook in de film Joe Wright wordt het aanzoek aangenomen door Charlotte, de vriendin van Elizabeth. 

Olga Hoekstra, Enschede

Onderwerpen