Spring naar de content

Hogerop?

Oud-CNV-boegbeeld Doekle Terpstra is tegenwoordig voorzitter van de HBO-raad. Maar ligt zijn hart daar eigenlijk wel?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Oud-CNV-boegbeeld Doekle Terpstra is tegenwoordig voorzitter van de HBO-raad. Maar ligt zijn hart daar eigenlijk wel? Zondag in het tv-programma Buitenhof, bij een nabeschouwing over de verkiezingen, presteerde hij het om het thema onderwijs welgeteld nul keer ter sprake te brengen.

Samen met een andere CDA-prominent, Onno Ruding, filosofeerde Terpstra over de ‘ideale’ coalitie. Hij onthulde dat de combinatie CDA, PvdA en GroenLinks zijn voorkeur geniet. Maar met de onderwijsplannen van deze partijen had dat kennelijk weinig te maken.

Dat is dan een misverstand, haast Terpstra zich een dag later te verklaren. Hij had het, heus waar, ‘dolgraag’ over het onderwijs willen hebben. “Maar ik kreeg de kans niet. Ik had bijvoorbeeld willen zeggen dat het hoger onderwijs moet worden weggetrokken bij de staatssecretaris – de minister moet het doen – en dat ik een integrale visie op onderwijs mis.”

Hij zei het níet, waardoor het bijna leek alsof hij al met zijn gedachten bij een kabinetspost was. Iets wat Terpstra ten stelligste ontkent. De HBO-raad, zo verzekert hij, is een belangrijk orgaan waar hij ‘geweldig mooie dingen aan het doen is’. Vorige week was hij nog op werkbezoek in Ghana en Benin.

Terpstra zegt echter niet op voorhand nee tegen een ministerspost of staatssecretariaat. “Maar ook niet op voorhand ja.”