Spring naar de content

Stemadvies

De Volkskrant-columnisten Martin Bril en Nazmiye Oral adviseerden hun lezers om vooral op Femke Halsema te stemmen (Bril: ze is ‘de mooiste’).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Beider collega’s Anet Bleich en Frank Kalshoven gaven de voorkeur aan Wouter Bos. “Ik blijf je trouw,” aldus Bleich. Bij NRC Handelsblad adviseerden Anil Ramdas en Ilja Leonard Pfeijffer (nrc.next) GroenLinks, terwijl Frits Abrahams uitkwam op de PvdA.

Bij de twee kwaliteitskranten was er niet één columnist die zijn lezers aanraadde op het CDA of de VVD te stemmen, of op de ChristenUnie of D66, laat staan op de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders.

Een maand geleden meldde HP/De Tijd al dat ‘de linkse kerk’ erg dominant is onder columnisten. Uit onderzoek bleek dat 28 columnisten bij de landelijke media lid zijn van een politieke partij. De PvdA was met zestien leden zwaar oververtegenwoordigd. Met vier aanhangers was GroenLinks de tweede partij onder de columnisten.

Maar nu vooral niet gaan denken dat NRC Handelsblad (met drie PvdA-leden onder de columnisten) een linkse krant is. Nadat lezers hadden geklaagd over de prominente aandacht voor Wouter Bos, schreef waarnemend hoofdredacteur Birgit Donker onlangs ferm: “De redactie maakt geen reclame voor welke partij dan ook.”