Spring naar de content

Zompig

Noodgedwongen werpt hij zich vooral op de aardappelpuree. “Die heeft nog iets eetbaars. Verder is het voedsel hier van een kwaliteit waarvoor een studentenhuis zich terecht diep zou schamen.” Was getekend: Johannes van Dam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

Van Dam, culinair journalist en auteur van het standaardwerk Dedikkevandam, ligt sinds tweeënhalve week met een niervergiftiging in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) te Amsterdam. Volgens Elsevier is dat het beste ziekenhuis van Nederland. “De verzorging is inderdaad prima,” bevestigt Van Dam. “Maar het eten…”

Hij moet elke ochtend gecompliceerde menukeuze-formulieren invullen. “De omschrijving van de gerechten doet vermoeden dat het voedsel van een middenklasserestaurant wordt betrokken. Maar helaas, het komt gewoon uit een fabriek, en dat proef je. Alles is kapotgekookt en zit er volstrekt naast qua smaak.”

Het ergste van alles: de ‘zompige’ tortellini met ‘als zodanig totaal onherkenbare’ bolognesesaus. “Dat wordt dan aangeleverd in warmhoudcontainers. Nou, warm ís het, maar dit mág helemaal niet met tortellini.”

Gelukkig kan hij, als het goed is, eind deze week naar huis. “Ik wil zo snel mogelijk weer aan de slag.” Wat wordt zijn eerste klus? “Een recensie van het voedsel in het OLVG.”

Onderwerpen