Spring naar de content

Klimaatverandering

Dat was een mooie extra bijlage in de Volkskrant van vorige week maandag over de gevolgen van de klimaatveranderingen voor Nederland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De voorpagina was ervoor ingeruimd, en er waren zelfs kostbare luchtfoto’s voor gemaakt. De urgentie spatte er dan ook van af: we móeten wat doen aan het wassende water. Interessant dus dat diezelfde dag op de opiniepagina van de Volkskrant een artikel te lezen was van een Britse emeritus hoogleraar die het recente alarmerende VN-klimaatrapport een ‘duistere samenzwering’ noemde.

“Dat was geen gelukkig toeval,” verzucht chef wetenschap Martijn van Calmthout. “Het is geen geheim dat ik hier niet blij mee ben.”

Er is intern hevig gemopperd?

“Uiteraard, we zijn hier gewend om te zeggen wat we van elkaar vinden. Maar de opinieredactie maakt haar eigen pagina. Daar heb ik geen invloed op.”

Heeft de komst van de nieuwe chef van Forum, Chris Rutenfrans, hier iets mee te maken?

“Rutenfrans heeft een netwerk meegebracht bij zijn overkomst van Trouw. Dat netwerk wordt door zijn voormalig collega Jaffe Vink uitgemolken in Opinio. Dat een klimaat-scepticus als Hans Labohm nu bij ons opduikt nadat hij eerder in Trouw zijn gang mocht gaan, is ook weer zo’n interessant toeval.”

Chris Rutenfrans, hoe zit dat nu?

“We maken ruimte voor een grote variëteit aan opvattingen, niet alleen van de mensen die ik ken. De stukken bijten elkaar helemaal niet. In die bijlage komt het woord broeikaseffect niet eens voor. En ik hoorde ook geen gemopper.”

Onderwerpen