Spring naar de content

Willeke heeft spijt

Over toeval gesproken: onmiddellijk nadat HP/De Tijd in het ‘ABC van de jaren zeventig’ (28 september) had geconstateerd dat van het spraakmakende tv-oeuvre van Wim T. Schippers nog steeds geen snipper verkrijgbaar is op dvd, kwam de VPRO met groot nieuws: de dvd-box komt eraan!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

In november moet deel één verschijnen: een dvd met alle vijf afleveringen van de legendarische, door Schippers bedachte Fred Haché Show.

Edoch, er is een probleem. In de vijfde aflevering van de show, oorspronkelijk uitgezonden op 18 mei 1972, nam actrice Willeke van Ammelrooy een gastrol voor haar rekening. Een nogal blote gastrol, om precies te zijn, want ze was in geheel ontklede staat te zien in een badkuip, samen met Fred Haché (Harry Touw) en Barend Servet (IJf Blokker).

Van Ammelrooy, die destijds wanhopig probeerde af te komen van haar imago als ‘sexpoes’ dan wel ‘Billeke’, was dermate ontevreden over de wijze waarop ze door Schippers werd ‘gebruikt’ (“Ik stond voor gek,” schreef ze in haar autobiografie Een dubbeltje sexappeal), dat ze bij de VPRO wist te bedingen dat de scène nooit zou worden herhaald.

Van Ammelrooy is niet van zins die blokkade nu op te heffen. Gevolg: op de Fred Haché Show-dvd zal de gewraakte scène naar alle waarschijnlijkheid ontbreken. “Van Ammelrooy blijft bij haar standpunt dat ze geen enkel belang bij de zaak heeft,” zegt VPRO-medewerker Jan Doense. “De kans dat we nog een oplossing vinden, is zeer klein.”