Spring naar de content

Het naoorlogse verzet

In het Amsterdamse Verzetsmuseum is zojuist de expositie Protesteer! geopend. Het Verzetsmuseum is gehuisvest tegenover Artis, en de vaste expositie in dit gebouw handelt over het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de bange jaren ’40-’45, om met Koos Tak te spreken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Henk Steenhuis

Als je deze vaste expositie bekijkt, dringt de vraag zich op of dat verzet wel wat voorstelde. Want opvallend veel vierkante meters gaan hier heen met een schets van de algemene toestand tijdens de oorlogsjaren – en over het tegenspel dat de Duitsers werd geboden, wordt niet veel verteld. Weliswaar is een deel van de ruimte gebruikt om uit te leggen dat Hannie Schaft nog twee moedige medestanders kende (Truus en Freddie Oversteegen), maar eh… van hen hadden we eerlijk gezegd nooit gehoord, dus laten we hierin vooral een feministische poging zien om ruim zestig jaar na dato de geschiedenis te herschrijven.

Terug naar de expositie Protesteer! Daar hangen posters die verslag doen van agitatie en protest vanaf 1965 – ondersteund door televisiebeelden – en tjongejonge, wat deden daar veel mensen aan mee. Het naoorlogse verzet kende een omvang die de geringe stootkracht tegen de Duitsers in alle opzichten compenseert. Steeds opnieuw stroomden de straten van Amsterdam vol om te protesteren tegen kapitalisten, fascisten, racisten, politici, Amerikaanse presidenten en andere vijanden van het internationale socialisme. Want zonder dat het ergens wordt uitgelegd, zijn alle hier gememoreerde protestacties linkse acties. Zo schrijf je blijkbaar geschiedenis.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap