Spring naar de content

Help, ik ben blank geworden

Met ‘Help, ik ben blank geworden’ schreef NRC Handelsblad-correspondent Bram Vermeulen (1974) een openhartig boek over zijn tijd in Zuid-Afrika. Hij sprak met Meike Wijers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie


Heeft u altijd al de behoefte gehad om uw eigen ervaringen op papier te zetten?

“Nou, als je zeven jaar correspondent bent geweest, moet je wel zorgen dat die ergens in een doos terechtkomen. Anders zijn ze ook maar weg. En het was een manier om wat ik had meegemaakt een plaats te geven.”
Waar gaat het boek over?
“Ik wilde het verhaal vertellen van Johann Nel, een achttienjarige boerenzoon die vanuit het niets een krottenwijk in loopt en het vuur opent op de zwarte bewoners. Ik probeer zijn gestoorde actie te begrijpen en te plaatsen. Daarnaast is het boek ook de weerslag van mijn eigen worsteling om in Zuid-Afrika te integreren.”
Waarom wilt u zo’n afschuwelijke daad begrijpen?
“Als journalist is dat mijn taak. Ik probeer de woede van de blanken en de zwarten in
Zuid-Afrika te doorgronden. Toen ik voor het eerst in Zuid-Afrika kwam, wilde ik absoluut niet bij de blanke Zuid-Afrikanen horen. Dat waren verschrikkelijke mensen, een vreemde diersoort. Dat had niks met mijn geschiedenis te maken. Na zeven jaar besefte ik dat de waarheid minder zwart-wit was. Toen ik bezig was met het verhaal rond Johann Nel, merkte ik dat ik het veel  akkelijker vond om bij die racistische boeren binnen te komen dan bij de zwarten in de krottenwijk. Dat schrok ik enorm van. Blijkbaar treedt er toch meer identificatie op tussen mij en die boer dan tussen mij en een krotbewoner. Ik schaamde me voor dat besef.”

Het gehele interview staat deze week in HP/De Tijd.