Spring naar de content

Applaus en een zak met geld

Dijkgraaf: Mag je eigenlijk je buik vol hebben van Matthijs van Nieuwkerk? Dat geknipmes van die gast voor de Jan Mulders en Nico Dijkshoorns van deze wereld is sowieso niet te pruimen, maar wat me echt tegen begint te staan, is de manier waarop hij vriendjes plugt in De Wereld Draait Door. Wat vind jij?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Blijboom: Dank u, dank u…

Dijkgraaf: Ik bedoel: voor de hoeveelste keer mochten Frits en Barbara Barend hun keutel komen leggen over dat nieuwe tijdschrift van ze? Tweede keer? Derde? Vierde? Als Van Nieuwkerk niet vies van geld zou zijn, zou je haast gaan vermoeden dat-ie aandelen heeft in dat blaadje. En weet je nog, laatst bij de viering van twintig jaar Gimmick! van Joost Zwagerman? Ging die Van Nieuwkerk opeens roepen dat Georgina Verbaan de beste actrice van Nederland is. Georgina Ver:

Blijboom: Dank u, dank u wel! Dank u, dat is heel vriendelijk van u!

Dijkgraaf: Georgina Verbaan, die – uiteraard! – bijbeunt als tafeldame voor diezelfde Van Nieuwkerk. Die zij dan wel weer de beste tv-personality van Nederland zal vinden. Ik bedoel: je hebt klef, je hebt kleffer en je hebt Van Nieuwkerk. En als hij dan wordt uitgedaagd om op televisie zijn vrouw de liefde te verklaren, gaat hij stotteren. Nog een slecht acteur ook dus. Wat jij?

Blijboom: Dank u, u bent een fantastisch publiek! IS EVERYBODY HAPPY???

Dijkgraaf: Zeg Blijboom, hoor je eigenlijk wel wat ik zeg?

Blijboom: Hoe laat? Eh, sorry, ja, nee, ik was even afgeleid. Maar dit is dan ook echt geweldig: HP/De Tijd heeft applaus onder mijn tekst gemonteerd! Echt, ik krijg nu al minutenlang een staande ovatie. Ik ben mateloos populair! Ik ben geweldig, ik ben de beste!! Nou ja, dat idee krijg ik op deze manier.Het is een beetje zoals wat het NOS Journaal deed tijdens de kranslegging van Beatrix op 4 mei, zal ik maar zeggen.

Dijkgraaf: Aha, meneer wenst de publieken even te kakken te zetten. Terwijl het usance is in de tv-wereld dat je om een witje te vullen even wat audio toevoegt. Dat weet toch iedereen? Of zie jij weer een complot?


Blijboom: Nou, een staatsomroep die beelden manipuleert ten faveure van de Grote Leider, dat vind ik op z’n minst… wel, laat ik het opmérkelijk noemen. Maar over wie ging jij net nou zo tekeer? Marco van Basten? Jan Peter Balkenende? René Froger? Matthijs van Nieuwkerk? De goeie zal er vast wel bij zitten.

Dijkgraaf: Van Nieuwkerk. Maar laat maar. Ik wil het toch even voor Hans Laroes en z’n mensen opnemen. Ik weet zeker dat als Beatrix op een hels fluitconcert zou zijn getrakteerd, Hans het óók met acht seconden zou hebben verlengd om een witje op te vullen. Hans is namelijk ON-AF-HAN-KE-LIJK. En de NOS ook. Kunnen zij er wat aan doen dat het deze keer een applaus was? Welk slecht mens heeft trouwens tijd om te gaan tellen hoelang een applaus precies duurt? Get a life, zou ik zeggen.

Blijboom: Oké dames, een beetje rustiger, ik kan Dijkgraaf niet goed verstaan. Wat zei je, wat is er met Van Nieuwkerk? Had hij Joost Zwagerman weer in de uitzending? Of Prem? Giel Beelen? Beau van Erven Dorens? Willem Middelkoop?Frits Barend wellicht?

Dijkgraaf: Ik vroeg of je Van Nieuwkerk al zat mag zijn van de grachtengordel. Met voor de zesde keer Frits Barend, mijn goede vriend Frits Barend, en dat kind van ‘m.

Blijboom: De Barends zaten daar zeker om voor de derde keer hun nieuwe blad Helden te promoten? Een blad waarvoor diezelfde Van Nieuwkerk de titel heeft mogen verzinnen. In ruil voor extra zendtijd, dat spreekt. Ach ja, Helden… Daar had ik ook wel voor willen werken. En omdat ik Frits een aardige vent vind, had ik dat zelfs voor drie dubbeltjes willen doen. Wat trouwenszo ongeveer het bedrag is dat je daar als freelancer voor een stuk krijgt. Tja, er was oorspronkelijk een enorme zak met geld, maar die is voor het grootste gedeelte naarB&B zelf gegaan. En misschien zijn er ook nog wat muntjes richting naamgever gerold… Echt, ik ben dol op Frits Barend, dat meen ik oprecht. En jaloers. O, had ik toch maar tien procent van zijn boerenslimheid…


Dijkgraaf: Dan?

Blijboom: …dan had ik geen applausband nodig.