Spring naar de content

‘Obama kiest de smoezelige weg’

President Obama bevindt zich in een lastig parket. Een van zijn grootste verkiezingsbeloften, de sluiting van de gevangenis Guantánamo Bay op Cuba, hangt als een molensteen om zijn nek. Sluiten en overbrengen van gevangen blijkt in de praktijk toch niet zo gemakkelijk… Deze week sprak hij van ‘het zootje’ dat Bush hem heeft nagelaten. In dezelfde toespraak zei hij gebruik te blijven maken van het preventief gevangenzetten en een verlengde detentie. Ook al worden de verdachten niet voor de rechter gebracht. Obama kiest voor de praktische en niet de ideologisch zuivere weg. “Onverstandig,” vindt Ruth Oldenziel, Amerika-deskundige en hoogleraar aan de Universiteit Eindhoven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap


In deze televisiecolumn van Rachal Maddow wordt Obama impliciet hetzelfde verweten als George W. Bush. Is hij daadwerkelijk geen haar beter dan zijn voorganger?

“Ik zou hem niet willen vergelijken met zijn George W. Rachal Maddow vertegenwoordigt wél de enorme teleurstelling van progressief links in Amerika. Vooral omdat Obama rechten heeft gestudeerd en constitutioneel recht onderwezen heeft. Van zo iemand zou je meer mogen verwachten.”

Speelt hij het onverstandig?
“Als eerste symbool zou hij Guantánamo Bay sluiten, dat lijkt hij te herroepen. Nu heeft hij het voorstel geïntroduceerd om militaire tribunalen te vormen, waardoor de gevangenis een legaal tintje krijgt. Dat is misschien praktisch, maar ik denk niet dat dit de geschiedenis zal ingaan als een briljante oplossing en beslissing. Ik vind het ook onverstandig omdat Guantánamo Bay een van de grootste rekruteringsymbolen is van Al Qaida.”

Is Obama ideologisch gekeerd?
“Obama spreekt niet zozeer als law professor, maar opperbevelhebber van het leger. Hij is gewoon de werkgever van de CIA en moet ervoor zorgen dat zijn mensen niet worden gevolgd. Je ziet dat de republikeinen bloed ruiken nu hij in een lastig parket zit. Daarom kiest voor de praktische oplossing en niet zozeer voor de zuivere koers. Helaas is dat de smoezelige weg.”