Spring naar de content

Eten in Kamp Holland ‘een belediging’

Heel vervelend, die Taliban-strijders. Jammer, die bermbommen. Maar écht erg, volgens Australische soldaten in Uruzgan: het Nederlandse eten dat ze voorgeschoteld krijgen. “Een belediging,” aldus senator David Johnston tegen persbureau Reuters. Maar spreekt hij voor alle 800 Australische militairen in Kamp Holland? “Welnee, ze zijn juist tevreden met het voedsel,” zegt Robin Middel, woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

De klachten, volgens het Reuters-bericht: Nederlands voedsel is smakeloos en niet vers. Volgens senator Johnston, een liberaal, zijn de militairen toe aan een degelijk Australisch maal: “Het minste wat ze kunnen verwachten als ze zes maanden uitgezonden worden is goed voedsel.”

Defensie is verbaasd over de klachten van de senator. “Er lopen geen Nederlandse koks rond op Kamp Holland,” zegt woordvoerder Middel. “De maaltijden worden verzorgd door Supreme, een Duits cateringbedrijf.”
Onze jongens krijgen dus Duits voedsel in oorlogstijd?
“Inderdaad.”
Is dat zo slecht?
“Ze krijgen een variëteit voorgeschoteld waarbij het aanbod van het gemiddelde Nederlandse hotel verbleekt. De militairen mogen uit twee of drie gerechten kiezen.”
Wat voor maaltijden zijn het?
“Alle internationale maaltijden die je kunt bedenken. Maar wij als Nederlanders hebben dus geen enkele bemoeienis met het eten.”