Spring naar de content

Parketpolitie mishandelt Jan Poot

Een nieuw drama in de affaire-Chipshol. Gisterenochtend meldden Jan Poot, oprichter van gebiedsontwikkelaar Chipshol en zijn zoon Peter zich bij het Gerechtshof Amsterdam. Daar zou een hoger beroep dienen in een procedure die Chipshol heeft lopen tegen de Lucht Verkeersleiding Nederland. Peter Poot is hartpatiënt, draagt een pacemaker en kon daarom gisterochtend om 9.25 uur niet door de detectiepoort. Hij zou handmatig worden gefouilleerd. De ambtenaar die dat moest doen kwam echter niet opdagen, terwijl de zitting al om 9.30 zou beginnen. De ambtenaar meldde zich pas na een kwartier, bood geen excuus aan en wilde ook zijn naam niet geven. Peter Poot probeerde hem daarom met zijn mobieltje te fotograferen. De ambtenaar zette hem vervolgens hardhandig het pand uit. Daar bleef het niet bij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Hartpatiënt Poot kon nog net verhinderen dat hij door het detectiepoortje werd gesleept. Zijn vader Jan probeerde tussenbeide te komen, maar de fouilleerder sloeg hem op basis van ‘weerspannigheid’ in de boeien. Poot senior werd afgevoerd naar het cellencomplex van het gerechtsgebouw en daarbij geboeid voortgesleept. Het leverde hem een blauwe, [[popup file=”2009-06/chipshol_foto_jan_poot_detail.jpg” description=”pijnlijke linkeronderarm ” alt=”Pijnlijke onderarm” align=”left” ]] en een [[popup file=”2009-06/chipshol_foto_jan_poot_arm_totaal.jpg” description=”bloedende wond” alt=”Bebloede Poot” align=”left” ]] op. In de kleine cel werden bij suikerpatiënt Jan Poot onder andere zijn medicijnen afgenomen. Na ruim twee uur werd Poot vanuit de cel in het gerechtsgebouw overgebracht naar het politiebureau aan de Lijnbaansgracht. Daar werd hem na een uur verteld dat geen proces verbaal werd opgemaakt. Hij mocht weer gaan.
Jan Poot over het incident: “Peter en ik zijn afschuwelijk behandeld. Iemand die in augustus 85 jaar hoopt te worden, slepen ze gewoon de cel in. En mijn zoon die nota bene aangaf hartpatiënt te zijn, wordt met geweld de rechtbank uitgezet. Dat is emotioneel zeer belastend. Minstens zo belangrijk  is de juridische schade. Want onze zaak is aangehouden.” Hun raadsman mr. R. van der Hoeven van NautaDutilh heeft het bestuur van het Gerechtshof Amsterdam om tekst en uitleg gevraagd. Een woordvoerder van het Hof laat desgevraagd weten dat er inderdaad een “incident” heeft plaatsgehad, maar wil lopende het onderzoek geen commentaar geven.

Onderwerpen