Spring naar de content

Moeten werklozen UWV-vacature prostituee aanvaarden?

In april stelde Rita Verdonk een hilarische, maar interessante Kamervraag over de vacature “Medewerker Escortservice”, die door het UWV werd aangeboden op de website werk.nl. Er is antwoord.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Verdonk vroeg minister Piet Hein Donner (CDA) van Sociale Zaken: “Ervan uitgaande dat u wilt bewerkstelligen dat mensen die werkloos zijn en zich melden voor een uitkering verplicht al het beschikbare werk zullen aannemen, wilt u de werkeloze mannen en vrouwen verplichten om ook dit soort functies te aanvaarden?”

Donner had er ruim zes weken voor nodig om het uit te zoeken en met een antwoord te komen: het hoeft niet. Het UWV mag, zoals Donner in zijn antwoord schrijft, de registratie van zulke vacatures niet weigeren, maar zet ze niet pontificaal op de website. Ze zijn alleen te vinden via een gerichte zoekopdracht.

Uitkeringsgerechtigden zijn alleen verplicht om passend werk te aanvaarden: een baan in de prostitutiesector valt daar niet onder. “Ik onderschrijf deze benadering en heb niet het voornemen een dergelijke verplichting te introduceren.” Aldus de minister.

Onderwerpen