Spring naar de content

Rena Netjes: ‘Er wordt een karikatuur van mij gemaakt’

CDA-politicus Rena Netjes is bepaald niet blij met het beeld dat van haar is ontstaan in de media. Ze raakte in opspraak na een interview met de omstreden website Al-yaqeen. “Ik heb het interview voor de publicatie niet goed nagelezen. Een beetje dom. Maar er wordt nu een karikatuur van mij gemaakt.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Klopt het interview op Al-yaqeen niet?
“Er is in geknipt en het hele interview is uit zijn verband gerukt, ook omdat het op een controversiële site staat. Ik had de site niet vooraf gecheckt, dom. Het interview geeft een verwrongen beeld. Mijn scherpe veroordeling van de aanslagen is er bijvoorbeeld helemaal uitgehaald. Sindsdien wordt er van alles over mij geschreven. Het Parool schreef dat ik Europa in wilde voor de islam, om het op te nemen voor moslims. Terwijl ik ze vooraf allerlei stukjes over Europa heb gestuurd, met zeer uiteenlopende punten. Maar daar kijken ze niet naar. Te zot voor woorden! Ik vind het heel naar dat het op deze manier de wereld in is geslingerd.”

Dat artikel klopt dus ook niet?
“Nee. Het artikel is ongelooflijk. Ik wil voor elke Nederlander Europa in. Ik ben een christendemocraat en ga natuurlijk voor het christendemocratische gedachtegoed. Dat ik ook oog heb voor minderheden is geheel in de lijn met de christendemocratie. Daarnaast ben ik pro-Europees en wil ik exact zoals Obama predikt helpen vrede te bevorderen en angst en wantrouwen voor elkaar verminderen. De weg van vrede bewandelen, en niet die van haat. Het hakken op bijvoorbeeld de islam in algemene zin werkt radicalisatie juist in de hand, en dat is wat we juist niet willen.
“Ook een artikel in De Telegraaf en de weblog van Afshin Ellian. Ik kan me daar helemaal niet in vinden. Ik doceer ook Modern en Oud Hebreeuws, en kom regelmatig in Israël. Ik heb met veel plezier in Tel Aviv gewoond. Ik geloof dat de beste garantie voor Israëls veiligheid is: een oplossing voor het Palestijnse probleem.”

“Er wordt zo’n karikatuur van mij gemaakt,” aldus Netjes. “En dat allemaal door dat interview met Al-yaqeen. Ik heb van te voren niet goed gecheckt wie er precies achter die site zaten. Ook heb ik het interview, dat voor de publicatie naar mij was gezonden, in de haast niet goed nagelezen. De weken voor de Europese verkiezingen waren zeer hectisch en daarom heb ik er niet goed naar gekeken. Om met de woorden van prinses Máxima te spreken: een beetje dom.”

Vrijdag publiceerde hpdetijd.nl een stukje over uw Arabische lessen aan NOS-redacteuren. Heeft u daar nog wat aan toe te voegen?
“Ik ben Arabiste en islamkenner. Ik geef les. Dat is mijn beroep en dat deed ik al ver voordat ik duo-gemeenteraadslid van het CDA werd in Amsterdam. Ik werkte ook al een paar jaar voor de NOS. Het bijt elkaar echt niet. Ik geef geen meningen, ik geef Arabische taal en letterkunde en leg politieke systemen uit.”

Onderwerpen