Spring naar de content

Geslaagd? Dan géén champagne!

Na jaren ploeteren is het eindelijk zo ver: je bent geslaagd voor je middelbare schooldiploma! De wereld ligt aan je voeten. Dat ga je vieren met een glaasje champagne, toch? Nee, dat mag niet meer. Den Haag wil ook deze feestvreugde bederven. De voorlichtster: “Wij vinden scholen geen plek om alcohol te verkopen.” Het LAKS vindt het besluit onverstandig. “Dit stimuleert andere vormen van gebruik.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Vandaag gaat de campagne ‘Onderwijs Alcoholvrij’ van start. De gemeente Den Haag neemt de voortrekkersrol op zich door per direct haar scholen te verbieden alcohol te schenken. Het verbod lijkt juist groepen te treffen waar alcohol geen probleem is. Bovenbouwleeringen, ouders, docenten en oud-leerlingen die elkaar treffen op een reünie of receptie mogen dit niet meer doen onder het genot van een drankje.

Hugo Dirksmeier van het Haags Montessori Lyceum gaat zich nog even verdiepen in het verbod: “De school is al alcohol- en rookvrij. Onze schoolfeesten vinden nooit in het schoolgebouw plaats en we doen altijd netjes aan armbandjes voor de 16+ leerlingen die dan wel een biertje mogen drinken. Mag dat dan ook niet meer?” Volgens Mieke Wytema, de voorlichtster van de verantwoordelijke wethouder, is dat inderdaad zo. “Wij vinden het beter als scholieren geen alcohol drinken.”

Ook vindt Dirksmeier het nogal problematisch om de school helemaal alcoholvrij te maken. “Na de diploma-uitreiking willen wij toch graag even het glas heffen met onze eindexamenleerlingen. En volgend jaar hebben we een reünie voor onze veertigers en vijftigers. Mogen die dan ook geen biertje drinken? Dat zou toch te ver gaan.” Maar inderdaad, deze beleidswijziging heeft dergelijke consequenties. De voorlichtster bevestigt wat wij al lazen in de gemeentebrief aan de scholen: “Eerder kon ontheffing aangevraagd worden voor de verkoop van alcohol in het schoolgebouw en op schoolfeesten. Maar wij vinden scholen geen plek om alcohol te verkopen. Daarom zal de burgemeester in lijn met het beleid deze ontheffing niet meer verlenen.”

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is niet te spreken over het beleid van de gemeente Den Haag. Voorzitter Emiel Willms vindt het zelfs onverstandig: “Het gemeentebestuur heeft zich te weinig beseft dat wanneer je alcohol op schoolfeesten verbiedt, je indirect andere vormen van gebruik stimuleert. De kans is namelijk groot dat scholieren hierdoor niet naar schoolfeesten komen of dat ze voor aanvang van een schoolfeest dezelfde hoeveelheid drinken als wat ze anders op het feest zouden doen, maar dan in een veel kortere tijd.” Willms vindt verder dat scholen prima in staat om zelf, in overleg met de ouders en leerlingen, te bepalen of ze wel of geen alcohol schenken.