Spring naar de content

Wat wil Gerda Verburg nou?

Wilde ze vorige week nog iedereen meer melk laten drinken, nu moeten we aan de gebakken insecten en ander duurzaam voedsel. Reden: we eten te veel vlees en drinken te veel zuivel (…?).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

In een bericht dat is geplaatst op de website CDAVandaag.nl, staat dat minister Gerda Verburg (Landbouw, Natuurbehoud en Voedselkwaliteit) vandaag de ‘zeer ambitieuze nota’ Duurzaam Voedsel heeft gepresenteerd. Waar het om gaat is dat meer mensen moeten worden verleid om duurzaam voedsel te kopen en te eten. Zelf geeft de minister ‘het goede voorbeeld’ door tijdens de presentatie gebakken insecten en vleesloze bitterballen te serveren, ‘het voedsel van de toekomst’.

De bedoeling is dat Nederland in 2015 koploper is in de wereld op het gebied van duurzaam voedsel. Hiervoor wordt 20 miljoen euro uitgetrokken. Volgens het ministerie staat het internationale voedselsysteem onder druk omdat er wereldwijd veel meer vlees, vis én zuivel wordt gegeten en gedronken. Die consumptie betekent een aanslag op het ecosysteem.

Eh, pardon? Vorige week maakte diezelfde Verburg bekend een promotiecampagne te gaan opzetten voor melk. Daarvoor wil ze 4 miljoen euro uittrekken. Ze heeft subsidie aangevraagd bij de Europese Unie, maar ‘vergat’ dat te melden aan de Tweede Kamer, wat tot verontwaardigde reacties leidde, ook omdat melk waarschijnlijk helemaal niet zo gezond is. “Ongelooflijk dat de minister een campagne wil starten waarin beweerd wordt dat ons lijf schreeuwt om zuivel terwijl zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat het tegendeel waar is,” reageerde Partij voor de Dieren-leider Marianne Thieme.