Ma Smit klopt Balkenende

import blijboom dijkgraaf 24 jul 2009 Cultuur

Blijboom: En dan ga ik zó staan, met dat stokbrood…

Dijkgraaf: Wacht even… Je gaat niet wéér Philip Freriks nadoen, hoor je me?

Blijboom: …en dan roept Fifi, midden in die Algerijnse kebabzaak: “J’aime le pain!” Nou en dan wordt-ie finaal in elkaar geslagen, omdat die gasten denken dat-ie ‘J’aime Le Pen!’ zegt.

Dijkgraaf: Le Pen? Le Pen? Die Franse NSB’er bedoel je? Is dit soms een bruggetje naar onze premier Jan Peter Balkenende? Die vorige week voor het eerst officieel op audiëntie mocht bij de Amerikaanse president Barack Obama? En ga je dan roepen dat De Balk zich weer volstrekt belachelijk maakte door trots tegen EénVandaag te roepen dat hij wel vijf kwartier bij Obama mocht zitten, véél langer dan gepland? Ik hoop het toch niet, zeg.

Blijboom: Le pont de Fifi! Machtig hè, dat ze Philip Freriks in Frankrijk Fifi noemen! Wat zou Jan Peter worden? JéPé?

Dijkgraaf: Man, hou op! Balkenende is sinds Quatorze Juillet, jaja, de Gerrie Knetemann van de internationale politiek. Toen Jan Peter vorige week thuiskwam na zijn schoolreisje naar the Oval Office en hij aan Bianca en Amelie vroeg of hij deze keer in de Journaals sterker overkwam dan destijds bij zijn genante knipmesvertoning bij George Bush, zeiden vrouw en dochter in koor: “Palinggate!” Jan Peters moment of fame, zo legde Bianca in een halve zin uit, was volkomen ondergesneeuwd door Palinggate. “Jan en Yolanthe,” voegde Bianca er veelbetekenend aan toe…

Blijboom: Met ‘de Knetemann van de politiek’ doel je natuurlijk op de tragische dood van een van onze grootste Tour-renners, diepublicitair helemaal verwaterde omdat op dezelfde dag Theo van Gogh werd vermoord. Theo fietste die dag trouwens ook, maar lang niet zo hard als De Kneet. Had-ie dat maar wel gekund… Maar goed, ik snap wat je bedoelt. Denkt onze premier eindelijk eens het volk aan de buis te kluisteren met zijn bezoek aan de president van de Verenigde Staten, zit heel Nederland naar SBS 6 te kijken, waar de moeder van Jan Smit uit de doeken doet hoe ex-schoondochter Yolanthe 200.000 euro van haarJantje achterover heeft gedrukt. Plus de konijnenbontjes.


Dijkgraaf: Precies! Zelf kijk ik, als cultuurminnende, hogeropgeleide autochtoon met een hypotheek van dik vijf ton, natuurlijk nooit naar SBS 6. Maar vorige week ben zelfs ik even bij SBS Shownieuws blijven hangen. Ik dacht eerst dat die bozige mevrouw optrad in een theaterstuk in de beste John Leddy-traditie. Maar het was, zo begreep ik na een tijdje, een echt interview. De betreffende zuurpruim was de moeder van ene Jan Smit, die enige bekendheid schijnt te genieten als zanger. En mevrouw had ontdekt dat de ex-vriendin van haar zoon het huis had leeggeroofd. Tot aan de keukenrol toe. Wat ik me dan afvraag: hoe oud is zo’n Jan Smit? Want als hij ouder is dan 11, is het toch wel buitengewoon tragisch dat zijn moeder op televisie drie kwartier mag gaan zitten huilebalken over de verdwenen zijden bloemen ter waarde van 2000 euro, de meegenomen kerstballen en zo’n zeventig handdoeken. Dat Nederland dat belangrijker vindt dan Balkenende bij Obama, zegt echt iets over het niveau. Van onze premier, bedoel ik.

Blijboom: Zou Balkenende ook konijnenbontjes hebben?

Dijkgraaf: Wat een trieste vraag, eigenlijk. Vooral omdat het antwoord best eens ‘ja’ zou kunnen zijn. De man is deze week precies zeven jaar premier, maar nog altijd denk je: als de president van de Verenigde Staten hem vraagt na volgend jaar toch nog even zesduizend militairen oorlogje te laten spelen in Afghanistan, gaat hij blind akkoord met zevenduizend manschappen. Duizend extra voor de zekerheid. Dat Obama maar weet dat hij altijd op Balkenende kan rekenen. Die Tweede Kamer van ons gaat toch wel overstag. En als je dan die gespeelde zelfverzekerdheid bij EénVandaag ziet… Het zijn niet de momenten dat ik er trots op ben Nederlands staatsburger te zijn. Ik bedoel: ze denken in het buitenland toch dat het ook míjn premier is, die daar de staatsman loopt te acteren.


Blijboom: Hij vindt de heer Obama ‘een bindend politicus’, zei-ie in het Journaal. Heel anders dus dan Ad Melkert, want die láát zich binden, haha!

Dijkgraaf: Effe dimmen. Melkert en ik hebben nog op dezelfde middelbare school gezeten. In een ander decennium weliswaar, maar zoiets schept toch een band. Een band die ik met die mevrouw Smit niet voel. Maar die heeft waarschijnlijk op geen enkele middelbare school gezeten…

Blijboom: In elk geval heeft Balkie zijn kaartjes voor de G20 in Pittsburgh op zak, en daar was het hem allemaal om te doen. En nu maar duimen voor hem dat die dag niet de váder van Jan Smit op tv is…

Reageer op artikel:
Ma Smit klopt Balkenende
Sluiten