Spring naar de content

Natte vinger

Statistici houden hun hart vast: hoeveel bezoekers zullen er zaterdag wel niet komen opdagen bij de jaarlijkse botenparade van de Gay Pride in Amsterdam? Vorig jaar waren het er ‘meer dan een half miljoen’, zo werd beweerd. Maar dat cijfer was volkomen uit de lucht gegrepen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

De botenparade van de Gay Pride wordt al sinds mensenheugenis elk jaar drukker bezocht dan het jaar ervoor – als we tenminste organisator Gay Pride en de Amsterdamse politie moeten geloven. Vorig jaar zouden er zelfs ‘meer dan een half miljoen’ mensen langs de route hebben gestaan. Toen HP/De Tijd daarover navraag deed bij de politie, bleek echter dat die ‘berekening’ slechts was gebaseerd op de waarneming dat het ‘wel druk was’. Niettemin namen de meeste media het cijfer klakkeloos over. Een klein rekensommetje leert hoe onterecht dat was.

Het traject van de botenparade begint traditiegetrouw op het Westerdok en loopt via de Prinsengracht, Amstel, Zwanenburgwal en Oude Schans naar het Oosterdok. Dat is een route van ruim vijf kilometer. Omdat er aan beide kanten van het traject ruimte is voor toeschouwers, er ook vanaf bruggen kan worden gekeken, en er op elke meter hoogstens twee mensen naast elkaar kunnen staan, is er langs de route plaats voor zo’n 25.000 bezoekers die – met wat hangen en wurgen – op de eerste rij kunnen staan.

Ergo: bij een bezoekersaantal van een half miljoen zou er langs de hele route én op de bruggen sprake moeten zijn geweest van twintig rijen toeschouwers aan beide zijden. En echt, zó veel rijen stonden er bij lange na niet. Op grond van eigen waarneming en toepassing van bovenstaan rekenmodel, kwam HP/De Tijd vorig jaar tot de conclusie dat de botenparade werd bekeken door hoogstens 100.000 toeschouwers.

Niettemin: we zijn ook dit jaar weer benieuwd welk megalomaan bezoekerstal we te horen zullen krijgen. Wordt (dus) vervolgd.

Onderwerpen