In één keer tot het gaatje

import onder de godel 14 aug 2009 Cultuur

We wisten het niet, maar de eerbiedwaardige jeneverstoker Lucas Bols is al sinds 1927 golfsponsor. In dat jaar werd de Bols Hole-in-One Club opgericht, een database waarin iedere speler wordt opgenomen die in wedstrijdverband – dus met getuigen erbij – de bal in één keer in de hole zwiept. De Club telt inmiddels ruim dertienduizend leden, van wie de meesten in het buitenland wonen. Op de Noordwijkse Golfclub werd onlangs gepoogd het Nederlandse moyenne wat op te krikken in het eerste Bols Hole-in-One golftoernooi. Je zag grijzende experts in actie als Cees Dorrestein (met handicap nul), met in hun kielzog Bekende Nederlanders als de sympathieke filmacteur Jack Wouterse, een rookie die al na tien minuten besloot om de rest van de middag comfortabel in zijn golfkarretje te blijven zitten.

De Noordwijkse Golfclub is een schitterende locatie in de duinen, en je kunt de zee zien aan de bar in het clubhuis, waar je binnen overigens geen petjes mag dragen, om van ingeschakelde mobiele telefoons maar te zwijgen. Voor een hole-in-one is het terrein niet ideaal, want er waait vrijwel altijd een zeewindje. Er werd dan ook geen nieuw record genoteerd, al kwam deelnemer Fred Ipenburg slechts veertig centimer tekort. Hij won er de Neary mee, een houten vat van twaalf liter Corenwyn.

Televisieroem is de indrukwekkendste roem, dus de pers had bovenal belangstelling voor Beau van Erven Dorens (handicap onbekend), die in dezelfde flight was ingedeeld als zijn oom Robbie van Erven Dorens.

Laat u overigens niets wijsmaken: niet Jeroen Krabbé maar Robbie was de allerbeste vriend van wijlen prins Bernhard. Maar Jeroen heeft in tegenstelling tot Robbie alle privénummers van Roddelend Nederland in zijn mobiele telefoon, van Wilma Nanninga tot Pieter Broertjes.

Foto vier is van het voormalige fenomeen Tom Okker, die na zijn afscheid als tennisspeler met succes overstapte naar de kunsthandel. Die golfkarretjes zijn trouwens enorm amusant om plankgas mee over een duintop te scheuren. Dat had die Jack Wouterse meteen goed gezien, maar dit geheel terzijde.

De meneer in zijn hardroze poloshirt in de rough is acteur Antonie Kamerling, want zonder soapies krijg je tegenwoordig geen fatsoenlijk event meer van de grond. Antonies beroemde echtgenote Isa Hoes was helaas niet aanwezig voor een fotomoment, maar voor de liefhebbers van het genre hebben we een plaatje van het soppige duo Winston Post en Koert-Jan de Bruijn.


De flight van Post sloeg een winnende vierbal en viel ook daarnaast verrassend in de prijzen, want het viertal haalde gezamenlijk 87 punten, goed voor de eerste plaats. Koert-Jan ontfermde zich meteen over de prijsamfoor met jajem, en had aldus toch nog zijn felbegeerde fotomoment.

tekst en foto’s Jan Zandbergen

Reageer op artikel:
In één keer tot het gaatje
Sluiten