Spring naar de content

Magisch klassiek

Akademie für Alte Musik Berlin & Juan Kruz Diaz De Garaio Esnaola. 4 Elements - 4 Seasons. A Choreographic Concert. 4 sterren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Hoe breng je klassieke muziek tot leven? Je kunt dat doen door de walsjes van Strauss te spelen in megadecors, maar je kunt ook kiezen voor een subtielere, meer diepgravende aanpak. De Akademie für Alte Musik Berlin en de Baskische choreograaf en danser Juan Kruz Diaz de Garaio Esnaola laten op de dvd 4 Elements - 4 Seasons: A Choreographic Concert horen en zien hoe dat moet: door choreografieën te creëren voor zowel dansers als orkestleden doorbreek je de statische uitvoeringspraktijk.

Centraal staan de vier jaargetijden van Antonio Vivaldi: zijn Quattro Stagioni, een cyclus van vier vioolconcerten, is immers bijna net zo bekend en populair als de walsen van Strauss. Maar om de koppeling met het heden te maken, wordt dit werk voorafgegaan door Les Eléments van Vivaldi's tijdgenoot Jean-Féry Rebel. Dit werk is gewijd aan het scheppingsverhaal, en het eerste deel, Le Chaos, is zo'n atonale klank-eruptie - in Rebels tijd een schandaal natuurlijk - dat dit choreografische concert meteen vanuit de achttiende eeuw naar het heden wordt gesleurd. Op de muziek van Rebel danst Juan Kruz Dias solo, maar tijdens het spelen van Vivaldi beweegt hij samen met het hele orkest. Een hoofdrol is weggelegd voor violiste Midori Seiler, die deze voorstelling met haar spel en verschijning een magisch karakter geeft.

Onderwerpen