De ongelooflijke naïviteit van ministers Klink en Hirsch Ballin
Pijnlijk momentje voor Ab Klink en Ernst Hirsch Ballin. Bij het openbaarmaken van de ministeriële bonnetjes zijn per ongeluk ook de creditcardnummers inclusief vervaldata van de twee bewindslieden gepubliceerd. Dat uitgerekend deze twee CDA’ers in allerijl hun creditcards moesten blokkeren, mag rustig ironisch genoemd worden.
Zij bouwen in hoog tempo aan gigantische databases waar de gegevens van alle Nederlanders in opgeslagen gaan worden – alles onder het motto ‘wie niets te verbergen heeft, hoeft nergens bang voor te zijn.’ Het wekt weinig vertrouwen dat de politici en de ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor het beheer van zeer persoonlijke en gevoelige gegevens van miljoenen burgers, zelf zo onnozel zijn om beginnersfout nummer één te maken met hun eigen creditcardgegevens.
De ongelooflijke naïviteit van de minister van Volksgezondheid met zijn eigen creditcard zal het vertrouwen in de beveiliging van het elektronisch patiëntendossier niet vergroten. Artsen en ICT-kenners hadden van het begin af al aan geen fiducie in de databanken van Klink en maakten, net als honderdduizenden andere Nederlanders, massaal bezwaar tegen opname in het EPD.
Hirsch Ballin is als minister van Justitie medeverantwoordelijk voor het opslaan van onze vingerafdrukken in een nationale databank, waar de politie straks in mag gaan grutten. Om de Nederlanders vast te laten wennen aan het idee dat we straks allemaal in de grote boevenkaartenbak zitten, ploft er deze week bij alle Nederlanders een folder in de bus over het nieuwe paspoort met vingerafdruk.
De gepubliceerde bonnetjes gaven niet alleen Hirsch Ballins creditcardgegevens bloot, maar lieten ook zien dat hij voor zijn privécomputer beveiligingssoftware van Norton heeft gekocht. De SP wil daar graag meer van weten. En terecht, want je mag als burger toch hopen dat de computer van de minister die verantwoordelijk is voor het bestrijden van terrorisme door experts beveiligd wordt, niet door standaardpakketten.
Het is niet de eerste keer dat Hirsch Ballin zich kinderlijk naïef betoont. Al eerder liet hij bij een persbijeenkomst over identiteitspapieren zijn eigen paspoort fotograferen – dat ging per ongeluk, zelf had hij niets door. ICT-expert Jeroen van Beek liet vorige week bij de opening van het academisch jaar op de UvA aan het publiek een prachtige full color scan zien van Hirsch Ballin’s paspoort, inclusief zijn Burger Spionage Nummer, zoals kenners het Burger Service Nummer ook wel noemen. Met zo’n scan, inclusief handtekening, weten fraudeurs wel raad.
De naïviteit van Nederlanders als het gaat om vertrouwelijke gegevens is sowieso ongelooflijk – ook bij gezagsdragers die beter zouden moeten weten. Matthew Aid, oud-medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, vertelde zaterdag in NRC Handelsblad smakelijk hoe makkelijk het was en is om de Nederlandse overheid af te luisteren.
Aid heeft zelfs met eigen ogen gezien dat het hoofd van de Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in de pauze van een bijeenkomst onbekommerd mobiel stond te bellen met kantoor; beginnersfout nummer één, met een honderd procents garantie om afgeluisterd te worden. Dat soort nonchalance zullen Amerikanen nooit begrijpen, zegt Aid: “Het stoort ons. Mij ook. Het stoort ons enorm.”