Spring naar de content

‘Dit is Obama’s make it or break it-moment’

Altijd leuk, [[popup file=”2009-09/mailobamahpdetijd_copy1.png” description=”mail” align=”inline” ]] van president Barack Obama in de inbox. De Commander in Chief  roept zijn achterban op om aan volksvertegenwoordigers te vragen zijn plannen voor een nieuw zorgstelsel te ondersteunen. Hoe uniek is dat? We vragen het aan voormalig Obama-medewerkster Kirsten Verdel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Mevrouw Verdel, mail van De Baas. Deed George Bush dat eigenlijk ook?
“Er zal ongetwijfeld wel eens een mailtje vanuit het Witte Huis zijn verstuurd, maar niet op zulke constructieve wijze. Het is een vervolg van Obama’s presidentscampagne; contact houden met de achterban via internet. Die organisatie is nooit opgeheven maar omgebogen en heet nu Organizing for America.”

Aan hoeveel mensen verstuurt hij zo’n e-mail?
“Dat moeten zo’n twaalf miljoen kiezers zijn, denk ik.”

President Obama hield gisteren een toespraak voor het Congres waarin hij steun vraagt voor zijn gezondheidszorgplannen. Hoe belangrijk is dit moment voor het presidentschap van Obama?
“Dit is een make it or break it-moment. De Verenigde Staten zijn het enige land op de planeet zonder basisverzekering. Lyndon Johnson heeft het geprobeerd. Bill Clinton probeerde het. Senator Ted Kennedy heeft ooit een deal met Richard Nixon proberen te sluiten. Dat is allemaal mislukt. Als het Obama niet lukt is zijn presidentsschap voortijdig mislukt. Als het wel lukt is hij één van de grootste presidenten die de VS ooit heeft gekend. Het is een gok. En een hele moedige stap.”

Wannneer gaat er gestemd worden?
“Er liggen nu van verschillende senaatscommissies voorstellen. Er is ook nog een kans dat het Witte Huis zelf met een voorstel komt. Er gaat hoe dan ook dit jaar nog over gestemd worden. Dit najaar weten we meer.”

UPDATE: Hier ziet u hoe Republikein Joe Wilson tijdens Obama’s toespraak naar zijn president “You lie!” roept. Wilson heeft inmiddels zijn excuses aangeboden.

Onderwerpen