Spring naar de content

Achter de sluiers van Iran

Een vervalste verkiezingsuitslag, demonstraties waarbij doden vielen en onenigheid onder de hardliners in een land dat een kernmacht wil worden. Wat gebeurt er achter de schermen in de Perzisch-Islamitische republiek Iran?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het is stil op straat in Iran. Terwijl president Ahmadinejad zijn regeringskandidaten door het conservatieve parlement probeert te loodsen, worden studenten die meededen aan de demonstraties gestraft, en andere subversieve elementen van hun bed gelicht, opgesloten en berecht. De haviken zijn aan de bal. Vorige week nog werd Alireza Hosseini-Beheshti, de rechterhand van Mir-Hossein Moesavi, gearresteerd. De oppositieleider maande zijn aanhangers tot kalmte en voorzichtigheid. Het lijkt een kwestie van tijd voordat hij zelf wordt aangehouden.

Het openlijke verzet is voorlopig gesmoord. Binnenskamers wordt op fluistertoon gesproken. Informatie is schaars en onbetrouwbaar. Wat zich afspeelt achter de schermen van de machthebbers, is onzichtbaar. Hoe kwam het zover in Iran? En wat staat de toekomstige kernmogendheid te wachten?

Het gehele artikel staat in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen