Restaurette

import eetteam 18 sep 2009 Leven

Als je je restaurant liever anders noemt dan gewoon ‘restaurant’, ben je blijkbaar vastbesloten om je van de massa te onderscheiden. Sommigen kronkelen zich in bochten en noemen hun nering ‘Eterij’, ‘Avanterie’ (alleen voorgerechten) of ‘Amuserie’, maar ook in de atypische titulatuur heb je natuurlijk alweer alledaagsheden. Zo zijn er inmiddels honderden adressen waar ‘Eten en drinken’ op de gevel prijkt omdat ‘restaurant’ blijkbaar een al te exotisch predicaat leek te zijn. Zoals Tonia van Langen Eten en Drinken in de Orthenstraat in Den Bosch, een hoekpandje met een uitbouw (een restaurette?) die boven de gracht hangt. Je zou kunnen denken aan een basic eethuis, maar met rode fluwelen stoelen, kaarsjes en donkere muren lijkt het verdacht veel op een restaurant. Geruststellend is ook dat de stem van Billie Holiday in combinatie met het aroma van versgebakken schaaldieren door de eetzaal waart.

Naamgeefster Tonia van Langen is alleen aanwezig in de vorm van een fotootje, dat in alle stoelleuningen is verwerkt. Zij is de grootmoeder van de kok, ‘een vrouw die leefde in een tijd waarin er sprake was van schaarste’. Ik zou me trekverwekkender slogans kunnen voorstellen.

De prijzen van Tonia zijn schappelijk: de voorgerechten onder de tien en de meeste hoofdgerechten onder de twintig euro. De sterretjes achter sommige gerechten verwijzen naar supplementen op de menuprijs (drie gangen voor €27,50). Een bordje charcuterie (rauwe ham, plakjes worst en coppa, €7,50) is aardig. Romige mosselsoep met Livar-spek (€7,50) lijkt mij een schaarstecreatie van Tonia: hoe kun je met drie mosselen en tien gram spek een bord soep vullen? De mosselen hakken en er veel groenten aan toevoegen. Lekkere soep, dat wel.

De uitstekende gegrilde ribeye (€22,50) is biologisch, het vlees ligt op roergebakken spinazie. Ertegenaan een matige saus van groene kruiden en ansjovis (ben jij dat, Tonia?) en ‘huisgemaakte frites’, die weliswaar handgesneden zijn, maar heel bleek afgebakken. Wel weer lekkere mosterdmayonaise. Na eten en drinken komt betalen: €51,50 inclusief water, koffie en twee glazen Spaans wit. RH

Tonia van Langen, Orthenstraat 87, Den Bosch. Tel. 073-6145155.

Reageer op artikel:
Restaurette
Sluiten