Spring naar de content

Ephimenco: ‘Dood aan de koe!’

Deining bij Trouw! Sylvain Ephimenco beticht hoofdredacteur Willem Schoonen van ‘drammerigheid’ inzake het oppeuzelen van dode dieren. Het grote probleem is juist dat bepaalde landen hun koeien laten léven, betoogt de columnist.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ephimenco, zelf ‘gematigd vleeseter’, haalt een uitspraak van Schoonen van afgelopen zaterdag aan: “We gaan over vlees niet drammen.” Wel dus, constateert Ephimenco. Want, schrijft hij, gisteren al werd de ‘drammerigheid van Trouw naar een nieuw hoogtepunt gestuwd’, via een [[popup file=”2009-09/vlees.jpg” description=”vermaning” align=”left” ]] van een religieuze vegetariër op de voorpagina: “Wereld kan niet langer zonder vleestaks en vega-dag”.
De vegetariër in kwestie is de Indiër Rajendra Pachauri, voorzitter van het klimaatbureau van de VN. Hij is ook Hindoe en dus overtuigd vegetariër. Pachauri heeft weinig recht van spreken, sneert Ephinenco. Immers, India is een van ’s werelds grootste vervuilers waar het gaat om methaangas. Methaangas wordt vooral geproduceerd door de winderigheid van koeien. Maar ja, die beesten zijn in India heilig. “De 283 miljoen (!) onaantastbare Indiase runderen vormen een enorme belasting voor het milieu.”
Maar zelfs al brengen de Indiërs al hun koeien morgen naar de slachtbank, dan nog gaat de wereld vroeg of laat naar de knoppen, houdt Ephimenco zijn hoofdredacteur Schoonen voor. “Door de overbevolking waarover Pachauri met geen woord rept.”
“Ik gun Pachauri, Marianne Thieme en Trouw hun drammerigheid. Maar laat mijn krant dan ook drammerig worden over overbevolking en over dit taboe veelvuldig publiceren. Dan pas zal ik me sterk maken voor een vleesbelasting.”

Onderwerpen