Spring naar de content

Uitzwaaien

Waarin iedere gedachte aan gisting en verval wordt verjaagd met feestgedruis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het pratende televisiehoofd Cornald Maas heeft als voortreffelijke eigenschap dat hij moeiteloos de verschillende cercles bij elkaar brengt. Dichters en tv-babes – ter ere van Cornalds nieuwe boek waren ze er allemaal. Ter illustratie: op foto één staat Zembla-zwaargewicht en Maasvriend Kees Driehuis ter linkerzijde. Afgelopen week werd Cornalds bundel Verlies gepresenteerd, die als ondertitel draagt: Gesprekken met nabestaanden over hun dierbare overledenen. Ach, de dood is goed beschouwd het enige ware literaire onderwerp: als het al niet het afscheid van het aardse bestaan betreft, dan toch wel het afscheid van de jeugd of van de onschuld. Of anders van de liefde of het libido. Uitzwaaien is de regel. Soms van je oude Net 5-meubilair, iets wat Paul de Leeuw kan bevestigen. De veelgeplaagde EVA-producent verstopt zich niet en toonde zich in de Escape van zijn vrolijkste kant naast Jiska Fischer, de Wilma Nanninga van Het Parool.

In Verlies spreken zo’n dertig bekende en een handjevol minder bekende persoonlijkheden zich openhartig uit over de gevolgen van het overlijden van een dierbare. Ongeveer de helft was aanwezig op de presentatie. Onder hen actrice Kitty Courbois, die collega Joop Admiraal had weggebracht. Katarina Vermeulen bezong fraai haar overleden vader Bram. Diens karakteristieke raspstem zat gelukkig voor haar niet in het genenpakket. De jonge weduwe Susan Visser, die afscheid moest nemen van Roef Ragas, kreeg het eerste exemplaar van Verlies, maar niet dan nadat acteur Marcel Musters een deel van zijn eigen bijdrage had voorgelezen, over zijn moeders sterfbed.

Hierna werd iedere gedachte aan gisting en verval verjaagd met feestgedruis. En hoe kan dat toepasselijker dan met de foto van Milou (14), Ruby (18) en Laura (16) Deelen, de drie dochters van Parool-hoofdredacteur Barbara van Beukering. Kijk, dat is nog eens andere koek dan de obligate verzakte veertigers die deze rubriek traditioneel regeren. De foto van de dichters Jan Boerstoel en Jean Pierre Rawie, opgeteld ruim honderd jaar rijmwerk, schuiven we daarom maar door naar een volgende keer.


Aantrekkelijke oudjes waren er trouwens ook. Journaliste Merel Laseur wordt volgende maand 75 jaar. Van stilist Leco van Zadelhoff is de leeftijd al jaren onbekend, maar die loopt al zo lang mee dat hij intussen ook wel in de buurt van Merel zal zitten. Die staat in de bundel met een bijdrage over G.J. Dröge, waarvan het overgrote deel trouwens al eerder in HP/De Tijd verscheen in het portret dat wij indertijd met Tom Kellerhuis schreven.

Jildou van der Bijl is hoofdredactrice van LINDA., een van de bladen waarin Maas zijn talloze beroemde bidprentjes voorpubliceerde. Een andere gretige afnemer is Volkskrant magazine, dat hoofdredacteur José Rozenbroek had afgevaardigd. Opkoper Mai Spijkers tot slot maakte er een boekje van, en betaalde grootmoedig de drankrekening.

Onderwerpen