Spring naar de content

‘Prins moet weg uit vastgoedproject’

De populariteit van de koninklijke familie is mede door perikelen rond de vakantievilla van prins Willem-Alexander met 37 procent gedaald. Als zelfs hofkrant De Telegraaf zich kritisch uitlaat over het koningshuis, moet er iets ondernomen worden. Daarom zijn wel drie nu al omstreden communicatie-experts opgetrommeld om de publiciteit in goede banen te leiden. Royalty-journalist Marc van der Linden gelooft niet dat de kritiek op Willem-Alexander hierdoor verstomt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Meneer Van der Linden, was dit te verwachten?
“Het is een opmerkelijke stap. Kennelijk voldoet in de ogen van de prins de RVD niet of de RVD heeft gezegd dat het niet constant de woordvoering rond die villa wil doen.”

De heisa rond dat project gaat verdwijnen?
“Haha, nee. Volgens de letter van de wet heeft de prins dankzij de stichtingconstructie niet zoveel meer met het project te maken. Dat zien juristen misschien zo, maar voor het publiek natuurlijk niet. Alles wat er rond die villa gebeurt, zal op de prins blijven afstralen.”

Dit is dus geen oplossing?
“Het zou het handigst zijn als hij zich zou terugtrekken. Dat zeg ik al vanaf het begin. Het is vragen om problemen. Iedere andere Nederlander komt ermee weg, maar de prins niet. Hij wil wel de lusten maar niet de lasten. Hij is als het hem uitkomt gewoon burger, maar op een ander moment wil hij door de erewacht worden ingehaald. Hij heeft last van koppigheid die zijn gelijke niet kent.”

Willem-Alexander heeft ook wel een zware baan, zegt hij.
“Ik geloof ook dat hij daarvan overtuigd is. Maar het gros van de Nederlanders heeft niet gevraagd om een VN-functie of zijn IOC-lidmaatschap. De meeste Nederlanders willen hem in Nederland zien, want hier is hij maar bar weinig.”

Was u niet graag persvoorlichter van de prins geworden?
“Woordvoerder van de prins is een enorme uitdaging, maar ik vrees dat ze te weinig betalen.”

Onderwerpen