Spring naar de content

Van Rossem: ‘Obama doet het goed tussen al die randdebielen’

Morgen is het precies een jaar geleden dat Barack Obama als eerste zwarte man de Amerikaanse presidentsverkiezingen won. Hij vertegenwoordigde hoop en ‘change’, en werd wereldwijd als een soort Messias onthaald. Onder Obama zou alles anders worden. Een jaar later, en bijna tien maanden na zijn inauguratie, zijn de verwachtingen beduidend minder. Waar ging het mis?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wouter Sinke

“Ik vind niet dat het is misgegaan, hij doet het wel goed. Niemand is dat met mij eens, maar dat komt omdat iedereen in het begin dacht dat hij here Jezus was,” zegt Amerika-deskundige Maarten van Rossem. “Ingrijpende hervormingsvoorstellen, dat is zeer complex. Zeker tegen de achtergrond van de onbeschrijflijke ruïne die zijn voorganger heeft achtergelaten. Obama doet het goed met zijn langetermijnstrategie.”

Ook op het gebied van hervormingen in de zorg, die hem op zeer veel kritiek zijn komen te staan?
“Je kunt wel radicaal gaan staan schreeuwen aan de zijlijn, maar om tot oplossingen te komen, moet je altijd de middenweg vinden. Obama heeft hier goed gepolderd. Kijk, als je in de oppositie zit, ben je de here Jezus, zodra je in de regering zit kun je niets meer goed doen. De gemiddelde kiezer is zo’n volstrekte randdebiel, dat het een wonder is dat de democratie nog werkt zoals hij werkt.”

Geldt dat ook voor Nederland?
“Bij uitstek. Voor al die mensen die nu achter Geert Wilders aanlopen, en daarvoor achter Rita Verdonk en daarvoor achter die kermisgast Pim Fortuyn. Zo’n Wilders: je stemt gewoon niet op iemand die tientallen miljoenen mensen wil deporteren.”

Even terug naar Obama: terecht dat hij de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen?
“Iedereen zegt: wat heeft hij tot nu toe gepresteerd? Maar eerlijk gezegd vind ik het volkomen terecht. Het is een beloning, alleen al voor het feit dat hij het totaal anders doet dan zijn halve gare voorganger, één van de grootste brokkenpiloten uit de geschiedenis. Ik heb er alle begrip voor dat Obama de Nobelprijs heeft gekregen.”

Maar van zijn grootse plan om Guantánamo Bay binnen een jaar te sluiten, lijkt niet veel terecht te komen.
“Dat heeft hij onderschat. Maar die Amerikaanse senatoren zijn over het algemeen ook volstrekte randdebielen. Het lijkt nu wel of ik iedereen randdebiel vind, maar de Amerikaanse politiek zit er echt vol van. Die senatoren weten van voren niet dat ze van achteren leven. Geen staat wil die Guantánamo-gevangenen opnemen, zelfs niet in hun zwaarbeveiligde gevangenissen. Nu is Obama aangewezen op het buitenland. Maar al met al vind ik het een vrij succesvol jaar geweest voor Obama en het moet wel heel raar lopen wil hij geen twee termijnen aanblijven.”