Spring naar de content

Windvaan Alexander Pechtold

Nu zijn partij als een raket omhoog schiet in de peilingen, vraagt iedereen voortdurend zijn commentaar. En commentaar geven doet Alexander Pechtold maar wat graag. Maar heeft hij eigenlijk wel ideeën?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Voor de media vormt hij zo ongeveer het ideaalplaatje: lang, rimpelloos, plooibaar, charmant en eloquent. Niet voor niets constateerde Zomergasten-presentatrice Margriet van der Linden dat hij waarschijnlijk ‘meer óp televisie is dan ernaar kijkt’. D66-leider Alexander Pechtold (43) is niet alleen mediatalent van formaat, zijn huidige plek, als aanvoerder van een kleine oppositiepartij, verschaft hem het perfecte alibi om onbeperkt zijn gezicht te laten zien en de natie voortdurend in kennis te stellen van, ja, van wat eigenlijk? Wat heeft Pechtold ons de afgelopen jaren in al die krant- en weekbladinterviews en tijdens al die tv-, radio- en YouTube-optredens proberen duidelijk te maken? Het klinkt sullig, maar wat hij ons vooral heeft laten zien is: zijn inschattingsvermogen. Pechtold is een meester in het ontrafelen, benoemen en doorredeneren van wat er zich afspeelt in het politieke landschap. Of het nu gaat om het gedrag van collega’s, de laatste schermutselingen op het wereldtoneel, populistische onderstromen in de meningsvorming of een kersvers incident in de Tweede Kamer: Pechtold voelt het allemaal feilloos aan en weet het, in klinkende zinnen, haarfijn te typeren en tot hanteerbare proporties te herleiden. Een soort steward.

Met die gave alleen al scoort hij veel punten in de Haagse arena. Te midden van ‘concurrenten’ als Mariëtte Hamer (vlak), Femke Halsema (verongelijkt), Mark Rutte (studentikoos), Agnes Kant (bozig), Pieter van Geel (onzichtbaar) en Arie Slob (wie is dat?) is Pechtold een wonder van evenwicht, originaliteit en ontspannenheid. Volgens een naaste medewerker uit zijn kortstondige ministerstijd in Balkenende II is Pechtold een ‘natuurtalent’, en heeft zijn loopbaan als veilingmeester zijn intuïtie over hoe adequaat te reageren op zalen en individuen verder aangescherpt. Pechtold schijnt aan een paar sleutelwoorden genoeg te hebben om een willekeurig publiek drie kwartier lang in zijn greep te houden.

Het gehele artikel staat in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen