Spring naar de content

Eolise (22) wint de Marianne Thieme-bokaal

Wie is de diervriendelijkste Nederlander? Het is wat laat, anderhalve maand na dierendag, maar de Marianne Thieme-bokaal gaat naar Eolise uit Utrecht. “Gisteren zo’n 12 vliegen gevangen en naar buiten gelaten.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Plaats van handeling: het forum van de Nederlandse Vegetariërsbond. Het topic: dood jij steekvliegen en muggen in je slaapkamer? Dat blijkt een controversieel onderwerp. De meningen zijn verdeeld. Tegenover de rekkelijken staan de preciezen: een mug is óók een levend wezen, net als een hond of een kat. Vegantastic zegt: “We verafschuwen met zijn allen geweld (neem ik aan?) dat ontstaat door haat of doordat iemand geïrriteerd is. Maar zodra dat geldt voor een niet-knuffelig dier, wat je amper kan zien en wat voor haar jongen bloed nodig heeft om voeding uit te halen voor de eitjes, dan is geweld vanuit irritatie op eens wel toegestaan?” Vegantastic accepteert het gewoon als hij gestoken wordt, zegt hij. En: “Ik ben een hele dag van slag als ik per ongeluk een slak dood trap.”

Arno is ook al begaan met het muggendom. Hij zegt: “Ooit heb ik een mug op mijn hand laten landen, laten prikken, zichzelf zien volpompen met mijn bloed, en vervolgens weer zwaarbeladen zien wegvliegen. Overal in m’n huis staan glazen met papiertjes om insecten te vangen en buiten te zetten.” En Roel heeft iets dergelijks met spinnen: “Waar ik wel een probleem in zie, is met stofzuigen. Het is me een partij ingewikkeld die spinnen te ontwijken zeg! Doe wel altijd mijn best daarvoor, maar ik kan niet altijd zien waar ik precies zuig (bv. onder een kast).” En dan is er Lalena: “Ik had wat rupjes in mijn tuin die een plant kaalvraten. De kleintjes van 1 à 2 mm heb ik met een zakdoekje weggeveegd (dood dus) en de grote waren 3 cm en die heb ik verzameld en twee straten verderop vrijgelaten.”

Goed, Vegantastic, Arno, Roel en Lalena scoren hoog voor de Marianne Thieme-bokaal. Maar Eolise (22, Utrecht) krijgt hem. Haar bijdrage: “Nee, natuurlijk dood ik geen muggen of welk insect dan ook. We hebben een bromvliegenplaag. Misschien wel een nestje. Nu, gister zo’n 12 vliegen gevangen en naar buiten gelaten. Best simpel. Muggen idem dito. Die zijn niet zo snel en ik heb ze meestal zo gevangen. Kunnen zij er wat aan doen dat ze als insect zijn geboren. Was ‘t een konijntje, had niemand het kwaad gedaan. En ze irriteren men niet met opzet met het gezoem. Liever gezoem en levend dan dood! We hadden vorig jaar muizen in huis en tja, ook in mijn kamer. Ik heb er dagen aan besteed ze te vangen. Zaterdagavond? 5 uur lang heel stil gestaan op mijn kamer met wat dingen waarmee ik ze makkelijker kon vangen. Helaas vonden we ze ook vaak dood, verschillende oorzaken, maar wij gebruiken altijd diervriendelijke vallen of inderdaad, we vangen ze…en dan zet ik ze buiten met veel eten. Klaar.” En elders, op een forum voor hamsterliefhebbers, tikt Eolise: “En ik wilde nog even melden dat ik nog liever dood ga, dan dat ik ooit dier ga eten.”

Iemand die Eolise kan overtreffen?