Subsidie. Omdat het kan

Wouter Sinke 11 dec 2009 Politiek

De subsidiekraan ging vorige week maandag weer eens goed open. Deze keer waren Mark Koster en Eric Smit de gelukkigen. De oud-adjunct-hoofdredacteuren van Quote kregen 180.000 euro staatssteun, waarvan de helft op krediet en de rest als uitkering voor een nieuwe website. Follow the Money gaat in januari live en wordt een platform voor financieel-economische onderzoeksjournalistiek. De gulle gever is het Stimuleringsfonds voor de Pers. U weet wel, de club die Grimbert Rost van Tonningen – die 3,2 miljoen opstreek als adviseur bij de overname van PCM door het Britse vampierfonds Apax – eerder geld verstrekte voor zijn site Pluspost.nl.

Maar dat was volledig op krediet. Wat vindt hij ervan dat oud-Plusposter Smit een concurrerende site gaat starten en niet alles op krediet krijgt? “Ik vind er niks van en ik heb geen behoef-te om te reageren. Het zijn bevriende mogendheden en ik gun ze van alles.” Angst voor concurrentie? “Er moet pluri-formiteit in de pers zijn,” bromt hij.

Maar Rick van Dijk, adjunct-directeur van de subsidieverstrekker, waarom kregen de journalisten de helft zomaar? “Dat hangt af van de aanvraag, hoe experimenteler, des te groter de kans op een uitkering.” Maar waarom dan? “Ehm, omdat we die mogelijkheid hebben.”

Smit vindt zijn project zelf niet zo revolutionair. “Het is helemaal niet zo baanbrekend. Als het dat wel was, hadden we ook niet naar Den Haag gehoeven om ons handje op te houden. Ik schaam me ook een beetje voor de subsidie. We moeten nu ook wel wat bereiken.”

Hoe gaan ze dat doen? Internetjournalistiek blijkt niet bepaald een vetpot. “Ja, de diepgravende journalistiek heeft het zwaar te verduren. Wat wij gaan doen, is een hub creëren, met als specialisme financieel-economische verslaggeving. We zijn ook in te huren. Over een paar jaar willen we een center of excellence zijn.”

Dat kan wel zo wezen, klinkende namen helpen meestal wel. “Daarom hebben we Pieter Lakeman gestrikt, natuurlijk mister Follow the Money; dat doet hij al veertig jaar.”

Maar wat als lang na de lancering de site toch niet loopt? Moeten Koster en Smit dan langs de voedselbank? Zo’n vaart zal het niet lopen, denkt Smit. “Het krediet betreft een zachte lening, die betalen we terug als we in staat zijn om dat te doen. Natuurlijk willen we dat ook, want we willen een winstgevend bedrijf zijn. Ik heb er mijn laatste spaarcenten in gestopt, dus is het niet geheel risicoloos.” WS

Reageer op artikel:
Subsidie. Omdat het kan
Sluiten