Matthijs van Nieuwkerk introduceert nieuw genre: de plagiaatcolumn

niek stolker 16 dec 2009 Cultuur

Nieuwe trend bij de verschilligste omroep van Nederland: plagiaat. Bewees VARA-blog Joop.nl twee weken terug al dat het niet terugschrikt voor een staaltje overschrijven, nu doet columnist Matthijs van Nieuwkerk een duit in het zakje. In de kersteditie van de VARAGids schrijft hij een volledige songtekst van zijn Armeens-Franse held Charles Aznavour (85) over. De enige toevoegingen van Van Nieuwkerk zelf zijn ‘Column’ en ‘Charles Aznavour (De beste zanger die ooit geleefd heeft)’.

Van Nieuwkerk koos voor het kerstliedje Noël à Paris. Mag dat zomaar? Chef-redacteur Cécile Koekkoek: “Kennelijk vond hij dat een mooi liedje, dat de kerstgedachte goed verwoordt.”

Is er intern discussie geweest toen Van Nieuwkerk de tekst van een ander als zijn column inleverde? “Nee. Het is Matthijs’ column. Hij mag schrijven wat hij wil,” zegt Koekkoek, die geen plagiaatperikelen verwacht met Aznavour.  

De timing van de plagiaatcolumn is opvallend, aangezien maandag bekend werd dat Van Nieuwkerks broodheer De Wereld Draait Door het kopiëren van toekomstig programmaonderdeel kabouter Wesley probeert te voorkomen en zelfs filmpjes van YouTube wil laten halen. Songteksten zijn dus wel van iedereen, maar tekenfilmpjes niet. Snapt u het nog?

Reageer op artikel:
Matthijs van Nieuwkerk introduceert nieuw genre: de plagiaatcolumn
Sluiten