Spring naar de content

De Groene Sint splijt het Kabinet

De SP weet altijd haarfijn pijnpunten te benoemen. Ditmaal heeft Krista van Velzen zelfs een kwestie gevonden die het Kabinet splijt. Sterker nog, de heren en dames ministers hebben moeite om met één mond te spreken. Een doodzonde! Wat is er aan de hand?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

In november werd bekend dat er miljoenen ‘foute’ chocoladeletters in de winkels lagen. Uit een rapport van Oxfam Novib bleek dat van alle Nederlandse chocoladeletters maar 15 procent met duurzaam geproduceerde cacao is gemaakt. Dat zijn 3,5 miljoen letters op een totaal van circa 23 miljoen. Honderdduizenden kleine cacaoboeren zijn daar de dupe van, want zij ontvangen geen eerlijke prijs voor hun producten, stelde Oxfam Novib. Gevolg: Jamin, de Lidl en de HEMA zegden al snel toe in de toekomst duurzame chocoladeletters in de schappen te leggen. Vervolgens introduceerde de organisatie de Groene Sint.

En toen waren de poppen aan het dansen. Want minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) zei vervolgens in de Kamer dat ze niet erg onder de indruk was van de actie. Sterker nog: “Is Oxfam Novib niet voor andere doelen in het leven geroepen? Daar krijgen ze toch een hoop centjes voor van minister Bert Koenders?” Van Velzen rook bloed; minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) was namelijk lovend over het initiatief!

En dat kan niet natuurlijk want het Kabinet hoort met één mond te spreken. We zijn benieuwd naar de beantwoording van de Kamervragen ([[download file=”2009-12/kamervragen_groene_sint.pdf” icon=”” text=”pdf” title=”Kamervragen Groene sint” ]]). Straks struikelt er nog een minister over een chocoladeletter.