Spring naar de content

Eten voor veilig verkeer

Water en brood vormen een spreekwoordelijke combinatie, en de uitdrukking in kwestie verwijst niet naar iets begerenswaardigs. Maar ook wie niet in het gevang zit, heeft vaak op een onaangenaam dwangmatige manier te maken met water en brood. In het restaurant bijvoorbeeld, waar we soms graag het penitentiaire kraanwater zouden willen drinken maar waar we veroordeeld zijn tot drinken uit de fles omdat daar iets mee verdiend kan worden. Natuurlijk, de waterkaart is niet meer weg te denken uit de haute cuisine, maar dat in de lagere regionen van de horeca het bestellen van een karaf kraanwater als een onmogelijkheid wordt gepresenteerd, is in een land met zulk uitmuntend kraanwater als het onze potsierlijk en, in een breder verband, ook nog eens een ecologische misstand: denk even aan de CO2-footprint van een fles water uit Italië. Dan het brood: je zou zeggen dat elke Nederlandse stad - en misschien zelfs wel elk dorp, maar nu draaf ik door - een bakker zou moeten hebben die de plaatselijke restaurants van adequaat brood voorziet. Helaas. Het beste brood in de beste restaurants komt van Menno 't Hoen, en dan hebben we het over basic Frans stokbrood van grote klasse, niet een schaal afbakbolletjes waar je uit mag kiezen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Ook Deventer beschikt niet over een bakker met kwaliteit, maar bij Restaurant Boas serveert men wijselijk het brood van Menno. En bij de bestelling van een fles 'plat' informeert de gastheer of dat ook Deventers kraanwater mag zijn. Sympathiek gebaar; die paar gederfde euro's kunnen elders wel weer worden terugverdiend. Boas is een aangename zaak met een balkenplafond en kroonluchters zonder tuttig te zijn. De tafels zijn stemmig wit gedekt, we zitten op comfortabel leer. De aangename bediening is in handen van een gastheer die de juiste mix van formeel en familiair al jaren geleden lijkt te hebben gevonden.

Op de kaart van Boas is klassiek het sleutelwoord, en dat kan in deze setting ook nauwelijks anders: kreeften, terrines, zwezerik, oesters en biefstukken in verschillende maten. Aan een belendend tafeltje komt de gastheer trots een enorme rauwe cte de boeuf tonen voordat de keuken ermee in de weer gaat. Ik bestel zes (wilde) Zeeuwse oesters, mooi gepresenteerd op een blad met ijsflinters. Voor €19,50 stijf aan de prijs; daar zullen die vier euro van het water wel in zitten. Niettemin: een feest, zeker naast een glas betaalbare champagne (Michel Genet, €8,50). Minder overtuigend is de bouillabaisse van €9,75 die sierlijk uit de terrine wordt geserveerd: in alle opzichten dunne bouillon over wat vissnippers en cocktailgarnalen. Met het steakhouse van vorige week nog vers in het geheugen laten we het MRY-rund met rust, ten nadele van het wilde zwijn (€25,50). Wat met de overpopulatie op de Veluwe trouwens weer bijna een nobele daad is: eten voor een veiliger verkeer. Een mooi getrancheerd stuk filet op wortel en knolselderij naast aangenaam kanelige rode kool. De onnodig zoute cirkel saus kan gemakkelijk worden vermeden. De dikke ambachtelijke frieten met mosterdmayonaise passen er niet echt bij, maar ze zijn wel erg lekker. Meer omdat Geert Wilders daar zo verzot op schijnt te zijn bestel ik flensjes (met warme citruscompte). Was niet nodig geweest, de (prima) espresso gaat vergezeld van een mini-crème brlée. RH


Restaurant Boas, Golstraat 6, Deventer.

Tel. 0570-619508.

Onderwerpen