Spring naar de content

Zo werkt erfenis en nalatenschap

Het is nooit gemakkelijk om te moeten omgaan met het verlies van een dierbare. Op zo’n moment komt ook het erfrecht om de hoek kijken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Als er onenigheid ontstaat bij de verdeling van de erfenis, kan een ervaren Advocaat Antwerpen de oplossing bieden. Deze advocaat is bekend met alle regels en procedures die gevolgd moeten worden en kan begeleiding bieden in deze moeilijke tijd. Hoe werkt erfenis en nalatenschap?

De wettelijke verdeling

De wettelijke verdeling bij erfrecht is eigenlijk heel belangrijk. Als iemand geen testament heeft opgesteld, geldt automatisch de wettelijke verdeling. Dit betekent dat als een van de partners overlijdt, de andere partner de erfenis krijgt. Deze regel is sinds 2018 van toepassing en zorgt ervoor dat erfenissen en andere bezittingen niet automatisch gedeeld worden binnen het huwelijk.

Aangifte van nalatenschap

Wanneer iemand overlijdt, moeten de erfgenamen en/of degenen die de nalatenschap ontvangen, een aangifte van nalatenschap indienen. Maar dat is niet zo makkelijk: de regels en voorschriften rondom deze aangifte zijn de laatste tijd behoorlijk ingewikkeld geworden, en ze variëren ook nog eens per regio. Het kan niet genoeg benadrukt worden hoe belangrijk het is om deze aangifte correct in te dienen, want als er fouten worden gemaakt, kan de nalatenschap onderschat worden waardoor er uiteindelijk hogere belastingen betaald moeten worden.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Belastingaanslag en correcties

Nadat je de aangifte van nalatenschap hebt ingediend, zal de belastingdienst een aanslagbiljet uitgeven waarop ze berekenen hoeveel erf- of successiebelasting je moet betalen. Toch klopt dit  aanslagbiljet niet altijd helemaal. Het is eigenlijk best normaal dat er foutjes worden gemaakt. Dit biljet moet goed gecontroleerd worden en als er iets niet klopt, moet je het corrigeren om te voorkomen dat je onnodig te veel belasting betaalt. Je wilt natuurlijk geen cent meer betalen dan nodig is

Afwikkeling van de nalatenschap

Nadat een persoon is overleden en de erfenis officieel is, moet de nalatenschap afgehandeld en verdeeld worden. In dit proces zijn verschillende partijen betrokken, zoals een notaris, een executeur of een bewindvoerder. Zijn er geen bekende erfgenamen? Dan kan de overheid de verantwoordelijkheid voor de afhandeling op zich nemen. Een notaris kan het testament raadplegen in het Centraal Testamentenregister en is een onpartijdige adviseur bij de afwikkeling van de nalatenschap. Soms wordt in het testament een executeur aangewezen om bepaalde taken uit te voeren, zoals het regelen van de begrafenis, het aflossen van schulden en het beheer van de bezittingen van de nalatenschap. Bovendien kan er een bewindvoerder worden benoemd om het beheer van bepaalde dingen uit de nalatenschap te regelen, zoals bepaald in het testament. De bewindvoering kan van kracht blijven tot een bepaalde leeftijd of om andere redenen, en in sommige gevallen kan de rechtbank besluiten om het bewind voortijdig te beëindigen. De afwikkeling van dit proces is best complex en het is dan ook verstandig om professioneel advies in te winnen.