Stegeman weigert boete te betalen. ‘Ik laat mij niet muilkorven door Schiphol’

Bas Paternotte 28 jan 2010 Cultuur

Je zou denken dat het aantonen van een lek in de beveiliging van de nationale luchthaven op zijn minst een bloemetje waard zou zijn. Niets is minder waar. Undercoverjournalist Alberto Stegeman moet een boete van 1500 euro betalen. En dat gaat hij niet doen.

Schiphol en Stegeman kennen elkaar. Begin 2008 wist hij voor zijn programma Undercover in Nederland een nepbom in de laadruimte van een vliegtuig te plaatsen. Hij werd daar toen niet voor vervolgd. Wel was het overduidelijk dat er wat schortte aan de beveiliging van de luchthaven. 

Eind 2008 lapt Stegeman het weer. Hij weet op redelijk eenvoudige wijze de beveiliging te omzeilen dringt zelfs door tot de hangar waar het regeringsvliegtuig staat geparkeerd. Nu komt de journalist er minder makkelijk mee weg. Justitie verdenkt Stegeman van het medeplegen van valsheid in geschrifte en het onrechtmatig betreden van het luchthaventerrein. Hij heeft een transactie van 1500 euro ‘aangeboden’ gekregen.

Dat wordt aftikken, meneer Stegeman.
“Ik ga uiteraard niet betalen. De overwegingen om dit naar buiten te brengen heb ik gemaakt als journalist en niet al terrorist. Mijn medewerker heeft een boete van duizend euro gekregen. Dat brengt de teller dus op 2500 euro.”

Ze zouden u eerder dankbaar mogen zijn lijkt mij.
“Naar aanleiding van de uitzendingen heeft de minister de beveiliging verscherpt, inderdaad. Ik weet dus ook niet zo goed wat het Openbaar Ministerie hiermee beoogt. Het is de wereld op zijn kop.”

En nu?
“Het is ontzettend belangrijk om als onafhankelijk journalist dit soort lekken te kunnen laten zien. Ik laat mij niet muilkorven door Schiphol. Daarom laat ik deze kwestie bij de rechter voor komen.”

Reageer op artikel:
Stegeman weigert boete te betalen. ‘Ik laat mij niet muilkorven door Schiphol’
Sluiten