Een briefje van prins Hendrik

Meike Wijers 29 jan 2010 Economie

Naam: Joris (G.) Flipse (57). Bedrijf: Flipse Schoenen, Arnhem. Product: schoenen.

Hofleverancier sinds: 1894 ‘In 1840 waren er nog geen schoenfabrieken; je had toen alleen keuze uit klompen of maatschoenen. Mijn overgrootvader begon in die tijd de schoenenzaak G. Flipse & Zonen. Ik ben de vijfde generatie Flipse en nog steeds fulltime schoenmaker. Ik ben opgegroeid tussen het leer en de zolen, mijn babybox stond altijd in de werkplaats.

Sinds de oprichting heeft het bedrijf vier keer het predicaat hofleverancier verkregen. Koningin Beatrix heeft in de jaren tachtig alle oude predicaten laten vervallen, waardoor we het opnieuw moesten aanvragen. De laatste keer dat we het ontvingen, was in 1987. Mijn vader ging er prat op dat hij als jonge jongen laarzen heeft gemaakt voor de ruiterij van de trouwerij van koningin Juliana.

Tijdens mijn speurtocht in de gemeentearchieven heb ik een briefje gevonden van prins Hendrik aan mijn opa uit begin 1900, om hem te bedanken voor een paar rijlaarzen. Mijn overgrootvader kwam in zijn tijd af en toe aan het hof. Hij werd dan met de sjees, een paard en wagen, aan het hof ontboden om schoenmaten op te nemen.

Ik denk dat van 1887 tot 1920 de koninklijke familie het meest gebruik heeft gemaakt van onze diensten. Daarna verhuisden ze van Paleis het Loo naar Soestdijk en zochten ze daar leveranciers in de buurt.”

Reageer op artikel:
Een briefje van prins Hendrik
Sluiten