Spring naar de content

Royale aflevering

Het aantal malen dat we op een partijtje oog in oog stonden met een gast van koninklijken bloede is de op de vingers van één hand te tellen. Als een Oranjetelg officieel deel uitmaakt van een bijeenkomst is accreditatie meestal verplicht. We geven de voorkeur aan gelegenheden waarbij de koninklijke bezoeker zonder ophef zijn entree maakt – meestal de Van Vollenhoventjes. De foto waar Pieter zijn kunstbroeder Louis van Dijk liefdevol in de bankschroef neemt, werd genomen op een soiree ter ere van de op dat moment 77-jarige Daniël Wayenberg. Een en ander vond plaats in de toonzaal van pianofabrikant Bechstein in Woerden. Wayenberg, die er zijn zeventigjarige jubileum als pianist vierde, bracht de directie ernstig in verlegenheid door enthousiast het glas te heffen ‘op de gastvrije firma Steinway’. Er volgde een pijnlijke stilte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Van Vollenhoven-telg Bernhard was gast op een partijtje rond architect Roberto Meyer, de ontwerper van het ING-kantoor aan de Amsterdamse Zuidas dat in de volksmond ‘de Schoen’ wordt genoemd. De feestgangers waren verzameld in het Amsterdam Hilton en waren zonder uitzondering prettig gebruind, artistiek en zakelijk succesvol. We noemen een Jan des Bouvrie, een Bram Moszkovicz, een Winston Gerschtanowitz.

Bernhards broer Pieter-Christiaan maakte zijn opwachting op de spraakmakende afterparty ter gelegenheid van de opening van de Amsterdamse vestiging van Tiffany & Co. Nogal wat dames gingen giechelig met de hoge gast op de foto, en de prins liet het zich allemaal gemoedelijk aanleunen. Onder hen journaliste Jojanneke van den Berge van De Pers, hier in haar Assepoester- momentje.

Laurentien is zoals bekend bijzonder literair angehaucht, want zij is tussen de bedrijven door propagandiste van het boek. Deze foto werd gemaakt bij de uitreiking van de Gouden Ganzenveer aan Adriaan van Dis. En daarmee zijn we pardoes door de koninklijke gasten in vlees en bloed heen.

Voor wie er niet genoeg van krijgt, hebben we Willem I in olieverf. Hij hangt in de Koningszaal van De Bazel, het voormalige kantoor van de mede door Willem I opgerichte Nederlandsche Handel-Maatschappij. Het was in deze zaal dat De Prooi werd gepresenteerd, het boek van Jeroen Smit dat in fraaie tinten de ondergang beschrijft van ABN Amro, de rechtsopvolger van de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Willem I kijkt in de Koningszaal onbewogen uit op Emma, de vrouw van zijn kleinzoon Willem III, bijgenaamd Koning Gorilla. Dat het tot redelijk gezond nageslacht is gekomen, mag überhaupt een wonder heten, want Willem I trouwde met zijn volle nicht Wilhelmina van Pruisen. Daarmee liep Zijne Majesteit vooruit op de traditie van hedendaagse Turken en Marokkanen van nederige komaf. Extra pikant: minister Hirsch Ballin zou thans voor deze koninklijke huwelijksverbintenis een stokje hebben gestoken.

Onderwerpen