Spring naar de content
bron: HH

Frits Bolkestein door rechter onder bewind geplaatst

Oud-leider van de VVD, Frits Bolkestein, is in juli 2022 door de kantonrechter in Lelystad onder bewind geplaatst. De reden hiervoor is volgens het ‘curateleregister’ zijn ‘lichamelijke of geestelijke toestand’. Dit betekent dat de oud-politicus, die ernstig ziek is, sindsdien geen beslissingen meer mag nemen over zijn ‘financiële zaken’, aldus de toelichting bij de rechterlijke uitspraak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Volgens de informatie op de website is ‘bewind’ een maatregel voor mensen die hun financiële zaken niet zelf kunnen regelen, bijvoorbeeld door een geestelijke handicap of een verslaving. In het geval van Bolkestein heeft de rechter met het bewind ingestemd vanwege zijn slechte gezondheid als gevolg waarvan hij niet langer in staat was zelf belangrijke beslissingen te nemen.  

De rechter is tot dit oordeel gekomen op 26 juli 2022. Gevolg is volgens de website van de Rijksoverheid: “De betrokkene mag bijvoorbeeld geen bezittingen, bijvoorbeeld een huis, verkopen zonder toestemming van de bewindvoerder.”

Als bewindvoerders zijn door de rechter benoemd, Folkert Bolkestein, zelf advocaat en rechter en Martijn Bolkestein, oud-Kamerlid van de VVD. Zij zijn als enigen bevoegd om namens Frits Bolkestein beslissingen te nemen.

Daarbij wordt, volgens informatie op rechtspraak.nl, jaarlijks door de rechter gecontroleerd of zij hun taak op de juiste wijze uitoefenen: “Het is goed om te weten dat de rechter via de rekening en verantwoording jaarlijks controleert of uw bewindvoerder uw geldzaken goed beheert”. 

Deze week werd bekend dat Bolkestein volgens zijn familie in de periode 2018-2021 grote bedragen heeft betaald aan de omstreden deradicaliseringsdeskundige Soumaya Sahla, aan wie hij in totaal ongeveer 85.000 euro zou hebben betaald. 

Toen dit via een publicatie van HP/De Tijd naar buiten kwam, ontstond een (publieke) discussie over de vraag of Bolkestein zich van de aard en omvang van deze betalingen ten volle bewust was. Volgens de familie Bolkestein heeft Soumaya Sahla van hem ‘geprofiteerd’. Volgens Sahla is daar geen sprake van. 

Het ‘instellen van een bewind’ door de rechter volgde na dit meningsverschil tussen de betrokken partijen, maar kan niet worden gezien als een inhoudelijk oordeel van de rechter over de betalingen aan Sahla. Wel heeft de rechter een uitspraak gedaan over de handelingsbekwaamheid van Frits Bolkestein ten tijde van de beslissing.

Het lidmaatschap van de VVD van Soumaya werd als gevolg van de gang van zaken opgezegd. Sahla heeft inmiddels aangekondigd een klacht in te dienen tegen bewindvoerder Martijn Bolkestein wegens ‘smaad en laster’. Zij ontkent iedere vorm van misbruik van de inmiddels 90-jarige liberale oud-leider en oud-minister.

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €5 per maand.