Sjaak Bral

Ernest Marx 29 jan 2010 Leven

Sjaak Bral (Den Haag, 1963) is het pseudoniem van cabaretier en schrijver Marcel van der Heijden. Hij komt koningin Beatrix regelmatig tegen in het Haagse Bos.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Stabiel maar licht vermoeid. Ik heb de laatste tijd zo veel opgetreden. Dat vreet energie. Gelukkig ben ik van huis uit een positief mens met een opgewekt gemoed.

Wie zijn uw helden?

De Britse komiek Ben Elton. Hij heeft een enorm oeuvre van hoge kwaliteit opgebouwd. Hij schreef verscheidene boeken en televisieseries zoals Blackadder en The Young Ones. Ook Kamagurka vind ik erg goed. Ik lees hem dagelijks in NRC Handelsblad.

Lijkt u op uw moeder?

Ja. Mijn moeder is een echte Haagse. Ze heeft het hart op de tong en heeft vroeger ook toneel gedaan. Ze is goudeerlijk. Dat trekje hebben we allemaal in de familie: wie goed doet, goed ontmoet.

Bidt u weleens?

Nee, maar ik mediteer wel.

Wat is uw grootste angst?

Faalangst. Dat krijg ik als ik me slecht zou hebben voorbereid, waardoor ik bijvoorbeeld de tekst van een liedje vergeet. Reden om me altijd zo goed mogelijk voor te bereiden.

Bent u aantrekkelijk?

Ja. Over het geheel genomen vindt men dat ik een leuk hoofd heb.

Aan wie ergert u zich?

Aan domme mensen. Ik vind dat je je moet laten informeren en niet zomaar iets kunt roepen. Nederland is een kruitvat van ontevreden mensen en Geert Wilders is de ontsteking. Ik erger me eraan dat domme mensen hem blind volgen, en ook de zwakke argumentatie aannemen waarmee hij alle problemen afschuift op moslims.

Bent u monogaam?

Ja. Met mijn vriendin, met wie ik sinds twee jaar samen ben, is er geen enkele reden om vreemd te gaan.

Wat is uw definitie van geluk?

Blij zijn met wat je niet hebt.

Waar schaamt u zich voor?


Hooguit voor mijn eigen schaamteloosheid. En soms heb ik last van plaatsvervangende schaamte voor stomme dingen die anderen doen.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Een week of drie geleden zijn, tijdens de seks met mijn vriendin. Van geluk en blijdschap.

Lijkt u op uw vrienden?

Ja. Ik kies ze erop uit dat ze net zo in het leven staan als ik. Stabiele types die openstaan voor dialoog. Geen klaplopers. Lieve mensen die dankzij hun gevoel voor humor kunnen relativeren. Echte vrienden moet je je leven kunnen toevertrouwen. Van hen heb ik er hoogstens vijf.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Ik ben heel gedisciplineerd, maar heb altijd een deadline nodig om goed te kunnen presteren. Ik wacht tot het laatste moment. Van dat uitstelgedrag zou ik wel af willen.

Wie is uw grootste liefde?

Afgezien van mezelf, mijn huidige vriendin.

Wat is uw grootste ondeugd?

Ik ben een bewuste roker.

Hoe moedig bent u?

Laatst ben ik tussen een vechtpartij gesprongen waarbij iemand met een mes stond te zwaaien. Maar ik ben ook moedig qua dingen aanpakken. Ik durf risico’s te nemen in het leven. Wat dat betreft ben ik een echte ondernemer.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Van mijn ouders; de basale dingen. Maar vakmatig van Fred Delfgaauw,met wie ik met de show De Nachclub door het land toer. Hij weet belachelijk veel over theater.

Wanneer was u het gelukkigst?

Nu. Ik ben echt een gelukkig mens. Vanavond lekker weer optreden, daarvoor nog even een pizza eten…

Wat is uw dierbaarste bezit?


Mijn hersenen. Als de hens in mijn huis gaat, haal ik mijn schouders op. Materiële bezittingen interesseren me niet. Ze hebben de neiging zich aan je ziel vast te klampen en je de wet voor te gaan schrijven.

Hoe ontspant u zich?

Door in het Haagse Bos te wandelen. Daar zie ik de koningin weleens lopen met haar twee hondjes en haar twee beveiligers. Wanneer ik Beatrix dan op zo’n bospaadje passeer, knik ik naar haar. En zij knikt terug. Of ze lacht. Want onze koningin heeft ook gevoel voor humor, hè, dat weten weinig mensen.

Wat is uw grootste prestatie?

Dat ik iets wat totaal geen zin heeft – het leven – een zinvolle invulling geef: met mijn werk kan ik anderen blij maken.

Wat is uw grootste mislukking?

Ik ken geen grote mislukkingen. Ik heb nooit doelen gesteld die ik niet heb gehaald.

Gelooft u in God?

Nee. Maar ik acht de kans dat God wel bestaat net zo groot.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Als mensen moedwillig misbruik maken van mijn eerlijkheid en mijn openheid, kan ik rigoureus zijn in mijn wraak. Er is iemand door mijn toedoen zijn auto en zijn vrouw kwijtgeraakt. Hoe? Je laat gewoon een leuk meisje met hem aanpappen in een bar en maakt een paar fotootjes…

Wat is de beste plek om te wonen?

Den Haag. Daar stond mijn wieg en daar zal ook mijn graf zijn. Ik hou erg van reizen, maar steeds als ik de Haagse toren terugzie, schiet ik bijna vol.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Dat kan niet. Je moet het gewoon nemen zoals het komt.

Wat is uw devies?

Zoveel mogelijk geven en zo weinig mogelijk nemen.

Reageer op artikel:
Sjaak Bral
Sluiten